Szaúd-Arábia lett tavaly a világ legnagyobb fegyverimportőre, megelőzte Indiát, amiben szerepe van Irán ambícióinak - jelentette vasárnap a globális fegyverkereskedelmet elemző IHS cég.
A szaúdiak a 2013-as összegnél 54 százalékkal többet, 6,5 milliárd dollárt költöttek tavaly fegyverre, míg India 5,8 milliárdot. Az idén pedig 52 százalékkal többet, 9,8 milliárd dollárt fog költeni az arab ország, mint tavaly, vagyis hetedét annak, amennyit az egész világ költ fegyvervásárlásra - véli az IHS az általa megismert tervek alapján.

Szaúd-Arábia és más közel-keleti országok növekvő fegyvervásárlásának az Egyesült Államok volt a haszonélvezője tavaly: 8,4 milliárd dollár értékben adott el a térségben, a 2013-as 6 milliárd után. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek együtt 8,7 milliárd dollár értékben vett fegyvert tavaly, többet mint egész Nyugat-Európa.

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön Rijádban kijelentette: az Egyesült Államok az iráni atomprogramról szóló tárgyalások ellenére is fel fog lépni Teherán más közel-keleti országok destabilizálására irányuló lépései ellen, és nem készül a nukleáris kérdéseken túlmenő alkut kötni az iszlám köztársasággal. A Perzsa-(Arab-)öböl országai - hasonlóan Izraelhez és a nyugati országokhoz - attól tartanak, hogy Irán atomprogramja valójában nukleáris fegyverek kifejlesztését célozza. Ezt Teherán tagadja, és azt állítja, hogy programja békés célokat szolgál. A szunnita Szaúd-Arábia a síita Iránt tartja legnagyobb riválisának a térségben. A két állam a térség konfliktusaiban rendre az ellenkező oldalt támogatja. Rijád attól tart, hogy amennyiben csökkentik a nemzetközi nyomást Iránon, Teherán még aktívabban beavatkozik a régiós kérdésekbe.

Szaúd al-Fáiz herceg, Szaúd-Arábia külügyminisztere a csütörtöki találkozót követően azt mondta, Irán "a terrorizmust támogatja és országokat száll meg" a térségben. Szerinte ennek példája az iraki hadsereg síita fegyveresek támogatásával történő előrenyomulása Tikrítnél. Egyenesen úgy fogalmazott, hogy "Irán éppen elfoglalja Irakot".

MTI