Három hónappal meghosszabbította a Terrorelhárítási Központ Orbán Viktor miniszterelnök otthona környékének lezárását, így tüntetni továbbra is csak tisztes távolból lehet majd.
Három hónappal meghosszabbította a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt, a március 31-én kedden lejáró intézkedést, amely elrendeli Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti háza környékének lezárását – derül ki abból a március 26-i döntésből, amelyet Hajdu János, a TEK főigazgatója írt alá.
Újabb három hónap
Április elsejétől újabb három hónappal, június végéig meghosszabbította a TEK a miniszterelnök budapesti háza környékének lezárását. A lezárás – ahogy eddig is – a következő negyedévben is elvi lehetőség, vagyis ha a TEK úgy dönt, a rendőrség az érintett területet részben vagy teljesen lezárhatja.
tek
A személy- és létesítménybiztonsági intézkedésről szóló, a korábbi gyakorlatot fenntartó utasítás szerint – a lezárást az indokolja, hogy “az érintett területen védett személyek tartózkodásával és közlekedésével kell számolni, ezért a védett személyek biztonságának (…) érdekében” indokolt az intézkedés.
Tüntetni sem könnyű
Az intézkedés alapján a gyülekezési jog továbbra is korlátozható az érintett utcákban, hiszen Hajdu János döntése alapján “a rendőrség az érintett területet lezárhatja, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, vagy onnan távozzék, valamint az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti”.
cin
Ez alapján akár egy tüntetés megtartása is megakadályozható, pontosabban a lezárással érintett útszakaszokon kívülre szorítható. Ezen a környéken ez azt jelenti, hogy látó- és hallótávolságon kívülre kerülhetnek a miniszterelnök házától a demonstrálók.
2013-ban még bejutottak
Előfordult már, hogy elégedetlen tömegek bejutottak a Cinege utcába. 2013 nyarán devizahitelesek követelték, hogy “Orbán Viktor jöjjön ki”. A rendőrök akkor sorfallal akadályozták meg, hogy közelebb jussanak a házhoz, végül Orbán Viktor felesége jött ki, hogy megnyugtassa őket.
pók
Korábban, 2011. júniusában ideiglenesen akkor zárták le a környéket, amikor a Kossuth téren demonstrált a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek visszaállításáért, és eldöntötték, hogy Orbán Viktor otthona elé is vonulnak.
(Origo)