Az EU-Bizottság az olasz Puglia régióban összesen egy millió olajfát akar kivágatni. A fákat egy fertőző baktérium támadta meg és ezért azokat teljesen el kell tüntetni . Környezet- szakértők próbálnak ellenállni a brutális jellegű vihar ellen:a fáknak gombás fertőzése van, és azokat bizonyíthatóan meg tudnák menteni egy konzervatív kezeléssel.

A Puglia régióban lévő Salento-félszigeten egy millió darab százéves olajfát kell kivágni. A fák Xylelle fastidiosa baktérium fertőzéstől betegedtek meg, melyet 2013-ban Amerikából hurcoltak be az európai kontinensre. Az EU-Bizottság jelentése szerint Lecceben a 11 millió olajfának egytizede fertőződött meg. A bizottság által engedélyezett tarvágás hétfőn kezdődik. A xylella-baktérium a szőlőt és a citrusféléket is fenyegeti Dél-Európában. "A franciák teljesen megrémültek, mert a xylelle-baktérium a borágazatot is befolyásolhatja", idézi az EUObserver az egyik névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselőt. Spanyolország is veszélyeztetett területnek tekinthető.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szóvivője azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy egy átfogó jelentés szerint, melyet januárban tettek közzé, sok a bizonytalanság. Az olajfák kiszáradás miatt halnak el. Ezt egy rovar váltja ki, amely kiszívja a fákból a nedvet. "Sőt, még azok a fák is, amelyek tünetmentesek, magukban hordozhatják a baktériumot. Ez bonyolulttá teszi a helyzetet. A tarvágás nem lenne elég ahhoz, hogy megoldjuk a problémát", mondta az EFSA-szóvivő.

Azonban egy helyi, Peace Link nevű akciócsoport, kételkedik abban az EFSA-jelentésben, amely a megbízást az EU-tól kapta. A Peaceling azzal érvel, hogy a fák kihalásáért nem a xylella fastidiosa baktérium a felelős, hanem egy gombás fertőzés. Emellett a Peace Link a Foggia Egyetem kutatási eredményeire támaszkodik. Az egészségügyért és élelmezés-biztonságért felelős EU-biztos Vytenis Andriukaitishoz írt levelében a csoport leírja azt, hogyan kezeltek 500 olajfát, amelyeket sikerült helyrehozni. Ezért "teljesen" fölösleges lenne a tarvágás. Az EU-bizottság azonban továbbra is elkötelezett. Olaszország a második legnagyobb olivaolaj termelő Európában, Spanyolország után.


Umwelt-Desaster: EU will in Apulien eine Million Oliven-Bäume fällen