Régóta tudott dolog, hogy Görögország borotvaélen táncol. Gazdaságilag. Egymást érik a tanakodások az Athén-Brüsszel-Berlin bűvös háromszögben, hogy hátha ki tudnának valamit okoskosni a rémísztően eladósított görög államháztartással. Leginkább Berlinnek fáj a feje a dolog miatt, hiszen Merkelék nem kevés pénzt toltak az előző kormány regnálása alatt a görög államkasszába-minden látható eredmény nélkül.
cip
Ugyan a mostani görög kormány ígér hetet-havat hogy fizetnie ne kelljen egyelőre (mert nincs miből) de a németek már kezdig úgy gondolni, hogy keresztet is vethetnek sokmilliárdos euroinjekciójukra! Az nem hatott!
Valószínűéeg Ciprasz miniszterelnök is úgy látja már, hogy közeleg az idő, amikor oda kell állnia a “hitelezők” elé, és be kell jelentse: “eddig tartott gyerekek a műsor! Bezár a bazár. Lóvé nincs, nem is lesz! Ne várjatok!”
Igen ám, de mi lesz “azután?”
Lehet valami elképzelése Ciprasznak a jövőt illetően, mert Brüsszel és Berlin nem kis fejfájására Athén Moszkva felé fordulni látszik. Már ma a Kreml vendége lesz a görög energiaügyi miniszter, egy kis “ócógáz meg enyergija” miatt. Meg hogy vásároljon már végre Oroszország egy kis görög gyümölcsöt! Azaz: vonja vissza a Görögországgal szemben elrendelt orosz gazdasági szankciókat. Még holnap is Moszkvában lesz. Berlin meg Brüsszel pedig összevont szemöldökkel figyeli, hogy alig valamivel több mint egy hétre rá maga Ciprasz is Moszkvába utazik. Nem is minden remény hiján. Vlagyimir Putyin elnök is fogadja őt. És hát érthető is talán Berlin és Brüsszel prüszkölése meg gyanakvása, mert könnyen meglehet, hogy az EU-NATO latorszövetség lesz az Athén-Moszkva közeledés vesztese. Moszkva pedig tudja majd növelni befolyását Délkelet-Európában!
Néhány nappal ezelőtt Görögország egy 1,2 milliárd euros visszafizetési esedékességű törlesztőrészletet nem volt hajlandó átutalni nyugati “kölcsönzőinek”. Lafazanisz görög energiaügyi miniszter a moszkvai látogatásának előestéjén egy interjúban ezt azzal indokolta, hogy a szégyentelen EU-s imperialisták Görögország megfojtására törekednek. A görög választásokat követően-amikor kiderült hogy a Sziriza győzött-a Bal-Rad valahogy így fogalmazott: Magyarország számára is precedens értékű időszak következhet Oroszország és Görögország viszonyában, amire fel kell(ene) készülnünk! Nos!-közeleg az igazság órája!

https://balrad.wordpress.com/2015/03/30/berlin-es-brusszel-pruszkol-az-irritacio-neve-moszkva-athen/