2015. március 27., péntek

Magyarország felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe

Ünnepélyesen megnyitotta a mexikóvárosi magyar kereskedőházat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki több megállapodást is aláírt a mexikói kormánnyal, és Magyarország megfigyelőként való felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe.
A magyar tárcavezető, aki Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági és José Antonio Meade Kuribrena külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket, az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a tavalyi magyar export Mexikóba abszolút rekordot döntött és 17 százalékos növekedést követően elérte a 640 millió dollárt. Magyarország a miniszter szerint idén szeretné tovább növelni kivitelét, ezért a mexikóvárosi látogatása során hat lépés, illetve megállapodás valósult meg.
Fontosnak nevezte, hogy Mexikó lehetőséget kínál a regionális együttműködés szempontjából is. Az ország ugyanis jelenleg a Csendes-óceáni Szövetség soros elnöke, amelynek 9 európai uniós megfigyelő tagja van.
A szövetség teljes jogú tagjai Mexikó, Chile, Kolumbia és Peru. Megfigyelőként szerepel többek közt például Belgium, Finnország, Franciaország, Németország és Svájc is.
“A mai napon kértük a megfigyelő tagként való felvételünket ebbe a szövetségbe, amit a mexikói kormány támogat” – mondta. Hozzátette, a felvételt remélhetően már az áprilisi csúcstalálkozón jóváhagyják. “Ez további lehetőséget nyit a számunkra a latin-amerikai országokkal való regionális együttműködésben” – jelentette ki Szijjártó Péter .
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése