A görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz vasárnap arra figyelmeztetett, hogy országa kilépése az eurózónából a „kártyavár” összeomlását okozná. „Görögország eurozónából való kilépése nem szerepel a terveink közt, egyszerűen azért, mert úgy gondoljuk, ez olyan, mintha kártyavárat építenénk. Ha kivesszük a görögök kártyáját, a vár összeomlik”.
Hídfő.net.ru | Janisz Varufakisz
Varufakisz az olasz RAI tévétársaság adásában nyilatkozva összehasonlította országa gazdasági helyzetét Olaszországéval, mondván, hogy római tisztviselők támogatják a görög álláspontot az államadósság leépítéséről, de tartanak ennek felvállalásától Németország esetleges ellenséges fellépése miatt.
Az összehasonlítás gyors reakciót váltott ki Olaszországban; a pénzügyminiszter, Pier Carlo Padoan helytelennek titulálta a megjegyzéseket, hozzátéve, hogy országa képes kezelni adósságait a pénzügyi rendszerben hozott reformok által. „A félelem fellege lebegett Európa fölött az utóbbi években. Rosszabbá váltunk, mint az egykori Szovjetunió.” - írta Padoan egy Twitter üzenetben vasárnap.
Varufakisz azt is elmondta, Olaszország lehet az adósságválság következő áldozata, mert az ország hatalmas adóssága fenntarthatatlan. Szerinte Rómának érvényesítenie kellene azon szándékát, miszerint az ország tartozásai újratárgyalását kérné az EU-tól, amire Görögország új kormánya is ígéretet tett, vezető uniós tisztviselők tiltakozása ellenére. Olaszország jelenlegi adóssága az ország GDP-jének több, mint 130 százaléka, Görögország 175 százalékához képest.
Az újonnan megválasztott, a megszorítási politikát elvető görög kormány többek között azzal a választási ígérettel jutott hatalomra, hogy újratárgyalják a mostanra több mint 240 milliárd eurós EU-IMF mentőcsomag részleteinek törlesztését, amivel eltörölhetik az ország adósságának több mint felét.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/10/lavinat-inditanak-gorogok