Cristina Fernandez de Kirchner argentin elnök hétfőn, egy TV-interjú során kijelentette, hogy tervezi az ország hírszerző ügynökségének feloszlatását, és elő fogja készíteni a vázlatokat egy olyan jogszabályhoz, ami egy alternatív szervezet létrehozását írja elő. A döntést a nemzeti kongresszus sürgősségi ülésén tárgyalják meg. Az elnök azt is kijelentette, az ő terve  „feloszlatni a Hírszerzési Titkárságot, és létrehozni egy Szövetségi Hírszerző Ügynökséget”, ennek vezetőjét pedig az elnök személyesen fogja kinevezni.
Hídfő.net.ru | Cristina Fernandez de Kirchner
Fernanez kifejtette, hogy a jelenleg működő hírszerző szolgálatok ugyanazt a szerkezetet tartották fenn, ami 1983 előtt, az USA-által támogatott katonai kormányzat alatt volt érvényes.
A döntés Alberto Nisman bíró halálára vezethető vissza, aki néhány órával azelőtt vesztette életét, hogy magas rangú kormánytisztviselők ellen tanúskodott volna. Nisman egy 1994-es robbantás után nyomozott, melynek során egy 85 halálos áldozattal járó bombatámadás ért egy zsidó központot Buenos Aires-ben. Nismant január 18-án holtan találták Buenos Aires-i lakásán. A nyomozók kezdeti álláspontja szerint öngyilkosság történt, de később egyértelművé vált, hogy gyilkosság, vagy kényszerített öngyilkosság sem zárható ki. Fernandez elnök hangsúlyozta, ő semmiképp sem hiszi el, hogy Nisman halála öngyilkosság lett volna.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/10/az-argentin-elnok-feloszlatja-az-orszag-hirszerzo-ugynokseget