Egyiptom szabadkereskedelmi megállapodást írt alá az Eurázsiai Gazdasági Unióval - ezt kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő és Abdel Fatah Sziszi egyiptomi elnök jelentette be egy közös sajtótájékoztató alkalmából.
Hídfő.net.ru | Putyin Egyiptom
Az Eurázsiai Gazdasági Unió a továbbiakban vámkorlátozások nélkül juthat hozzá az egyiptomi termékekhez, így ellensúlyozván, hogy az európai országok egy része Washington szankcióháborúja miatt már nem tud hozzáférni az eurázsiai piachoz. Az Egyiptom és Oroszország közti forgalom éves összértéke tavaly több mint 4,5 milliárd dollár volt, amit idén várhatóan többszörösére növelnek, és a vámunió más tagjai - Belorusszia, Kazahsztán, Örményország - szintén könnyebben hozzájuthatnak az egyiptomi termékekhez.
Az Eurázsiai Gazdasági Uniót 2014 májusában alapította Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán. Örményország októberben csatlakozott a szövetséghez, aminek idén január 1-től teljes jogú tagjává vált. Kirgizisztán csatlakozási folyamata jelenleg zajlik. Az Eurázsiai Gazdasági Unió a közeljövőben energetikai nagyhatalommá lép elő, a csatlakozó országok kezdeti projektként tekintélyes beruházásokat valósíthatnak meg uniós forrásból. Miközben az Európai Unió az újonnan csatlakozó tagállamokat egy a hazai ipar leépítését előíró kvótarendszerrel várja, az új szövetségi rendszerben ennek ellenkezője történik. Vlagyimir Putyin a nemrég lezajlott találkozón felajánlotta Oroszország teljes körű segítségnyújtását az első egyiptomi atomerőmű megépítéséhez. "Ha a megállapodást véglegesítettük, nem csak segítünk megépíteni egy atomerőművet, de segítünk Egyiptom számára létrehozni a teljes hazai atomipart, beleértve a szakemberképzést és a tudományos kutatásokban nyújtott segítséget is."
Egyiptom az ország egy északi területén építi meg az első atomerőművet, ami további bővítésig 1000 és 1200 megawatt közti kapacitással fog üzemelni. A két vezető emellett megtárgyalta a térségi konfliktusok közös rendezési tervét is, ami magában foglalja az izraeli-palesztin konfliktus rendezését a palesztin állam megalapításával, melynek központja Kelet-Jeruzsálem lesz. Az egyiptomi elnök közleménye szerint megállapodás született Líbia és Irak területi egységének megőrzéséről is, amiben Oroszország és Egyiptom a jövőben együttműködik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/10/egyiptom-szabadkereskedelmi-megallapodast-irt-ala-az-eurazsiai-gazdasagi-unioval