Vlagyimir Putyin orosz elnöknek meg kell értenie, hogy ha nem változtat az ukrán válságban követett politikáján, akkor továbbra is számolnia kell a Nyugat Oroszország számára költségeket okozó nyomásgyakorlásával – mondta az amerikai alelnök szombaton Münchenben.
Joe Biden az 51. müncheni biztonságpolitikai konferencián (MSC) elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin „túl sokszor ígért békét, és küldött helyette tankokat, csapatokat és fegyvereket” Ukrajnába, ezért az Egyesült Államok továbbra is folytatja Ukrajna „biztonsági támogatását”, de nem azzal a szándékkal, hogy háborúra ösztönözze, hanem azért, hogy meg tudja védeni magát.
„Nem gondoljuk, hogy van katonai megoldás” az ukrán válságra, „de azt sem hisszük, hogy Oroszországnak joga van ahhoz, amit művel” – mondta Joe Biden. Hangoztatta, hogy „tisztességes békére” kell törekedni, és az ukrán népet megilleti az önvédelem joga.
Ne áltassa magát senki azzal, hogy Moszkva nem tudja befolyásolni a helyzet alakulását a kelet-ukrajnai válságövezetben, hiszen ugyan előfordulhat, hogy néhány szakadár nem engedelmeskedne, ha utasítást kapna a Kremltől, „de a mag, a képzett harcosok sora közvetlenül Putyin irányítása alá tartozik” – mondta az amerikai alelnök.
Az orosz államfőnek ezért választania kell, hogy visszavonja erőit Ukrajnából, vagy még inkább elszigetelődik és tovább gyengül az orosz gazdaság – emelte ki Joe Biden.
Az Egyesült Államok „nem akarja tönkretenni az orosz gazdaságot” és támogatja a német kancellár és a francia elnök által elindított tárgyalási folyamatot, mert érdemes fáradozni, ha életeket lehet menteni. Az orosz elnöknek viszont a sok szó és ígéret után végre tettekkel kell bizonyítania, hogy a konfliktus békés rendezését pártolja – mondta Biden.
Hozzátette, hogy Barack Obama elnökké választása után, 2009 elején éppen az MSC-n kezdődött új fejezet az amerikai-orosz kapcsolatokban, Washington a gazdasági és politikai együttműködés erősítésére, jó partneri viszony kialakítására törekedett, de az orosz elnök az utóbbi években „sajnos más útra lépett”
„Putyin döntései miatt lett másmilyen a világ” – hangoztatta Joe Biden.
A Nyugatnak továbbra is határozottan és egységesen folytatnia kell Ukrajna támogatását, azért is, mert a válság nemcsak Ukrajnát érinti, következményei messze túlmutatnak az ország határain – mondta az amerikai alelnök az MSC honlapján közvetített előadásában.
(MTI)
Bal-Rad komm: Meg kell állnia a józan emberi észnek. Ez az amerikai al-főpatkány-miután a főnöke-Obamaki-beismerte hogy ők forgatták fel Ukrajnát a Majdan megszervezésével, és tették tönkre az országot, miközben emberek tízezrei pusztultak el értelmetlenül-ez a patkány UKRAJNA NÉPÉRE HIVATKOZIK!
Jugoszlávia tönkretevőinek, Európa legkártékonyabb ártóinak alelnöke Oroszországot okolja azért, mert az nem hajlandó alávetni magát a liberális féreg követeléseinek!
Megkérdőjelezi ez az akasztófáravaló bitang Oroszország jogát az önvédelemhez, miközben latorbirodalmát egy “béketörekvő, nyájas” országként adná elő. Ez az ukrán nép vagyonát saját magának kikarmoló féreg dühtől nyáladzva uszít a latorhatalom akarátan ellenszegülő Oroszország ellen!
Nem ártana már, ha végre ismerné a térképet ez a vén, golyóérett banditaalvezér. No meg a történelmet! Ő, aki “tisztességes békéről” köhécsel!