Az olasz Il Giornale újságban megjelent publikáció szerint Görögország a közeljövőben megváltoztathatja Európa erőegyensúlyát, mivel Alexisz Ciprasz kormánya a háttérben már elkezdte végrehajtani azt a "titkos tervet", amivel kilépnek a NATO-ból. A cikk kifejti, hogy a Görögországban található NATO-bázis stratégiai fontosságú a nyugati szövetség számára, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a NATO monopolhelyzetben maradhasson a Földközi-tengeren.
Hídfő.net.ru | Görögország kiléphet a NATO-ból
A Sziriza kormánypárt programja tartalmazza az országban működő összes, más ország által használt katonai létesítmény bezárását, valamint Görögország NATO-ból való kilépését. A publikáció úgy hivatkozik erre, mint egy időzített bombára, ami a megfelelő időpontban felforgathatja Európa geopolitikáját. A NATO monopóliumának megbomlásával Görögország felségvizein alakulhat ki olyan helyzet, mint a kubai rakétaválság idején.
A publikáció említi, hogy Görögországnak mindenféleképpen szüksége lesz arra, hogy más nagyhatalmak segítségéhez folyamodjon. Athén a kormánypárt több programpontja miatt is maga ellen fordítja a nyugati országokat és azok térségi "szövetségeseit". A görög csapatokat kivonják Afganisztánból és a Balkánról, emellett beszüntetik az Izraellel folytatott katonai együttműködést és támogatják a palesztin állam megalapítását az 1967-es határokon, mindez Izraelt is érdekeltté teszi a görög kormány eltávolításában. Az Il Giornale elemzése szerint Görögország nem csak politikai és gazdasági, de katonai értelemben is el fog távolodni a nyugattól, kiléphet a NATO-ból, ami így elveszítené térségi hídfőállását és monopolhelyzetét a Földközi-tengeren.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/07/gorogorszag-kilepese-torheti-meg-nato-monopolhelyzetet-europaban