Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter pénteki közleménye szerint eddig több mint 600 terrorista tért vissza Szíriából és Irakból Európába. Elmondása szerint már több száz, a közel-keleti harcokban edződött terrorista van jelen Európában, akik nemsokára fokozni fogják tevékenységüket, és nem csak terrorista szervezetek sejtjeiről van szó, hanem egyénekként cselekvő tömeggyilkosokról, akik hazatérvén Európába vagy nem találják a helyüket és a társadalom ellen fordulnak, vagy valamilyen szélsőséges ideológia hatása alatt állva, egyénekként követhetnek el terrorcselekményeket. A belügyminiszter szerint ami jelenleg Franciaországban történik, az ennek egy tünete, és a közeljövőben a Párizsban történtek Európa-szerte megismétlődhetnek.
Hídfő.net.ru | Fernandez Diaz
Díaz elmondása szerint az Európai Unió több mint háromezer állampolgára harcol jelenleg is a Közel-Kelet valamelyik országában, és ennek több mint 80%-a az ISIL Takfiri terrorszervezetben működik. A belügyminiszter elmondása szerint mintegy 70 spanyol állampolgár utazott évekkel ezelőtt a közel-keleti országokba, és ezek a fiatalok most kezdenek visszatérni Európába. Nemrég öt személyt elfogtak még Marokkó területén, akik Spanyolországból indulva az ISIL közel-keleti tevékenységében részt vettek és tervezték a hazatérést.
Az ENSZ adatai szerint a szíriai háború (ők polgárháborúnak nevezik) kezdete óta több mint 15 ezer idegen állampolgár utazott Szíriába és csatlakozott az ott működő kormányellenes fegyveres csoportokhoz. Szíriában azonban a felkelők egyre látványosabb veszteségeket szenvednek, így ezek a csoportok elkezdik elhagyni az országot, és egy részük visszatérhet Európába.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/10/spanyol-belugyminiszter-tobb-ezer-terrorista-erkezhet-europaba