Nem jogerősen két-, illetve egymillió forintos - nevetséges összeg, ráadásul az sem biztos még, hogy a cégük működési engedélyét bevonják-e vagy sem  - pénzbüntetésre ítélte decemberben a Veszprémi Járási Bíróság Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Traubisoda hosszú évekig történt hamisítása miatt – tájékoztatott a Veszprémi Törvényszék szóvivője. Pedig ildomos lenne a kitiltásuk is az országból, ha már úgyis a nagy kitiltások korát éljük. A vádlottak cégét – mint jogi személyt – további tizenötmillió forint bírsággal sújtották. Ezenfelül Berkowitzéknak és vállalkozásuknak a mintegy egymillió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. Az áru hamis megjelölésével és iparjogvédelmi jogok megsértésével vádoltják a két amerikai zsidó férfit és cinkosukat, Szabó Gábort.



Ismeretes, a Traubisoda hamisításával vádolt három férfi ellen 2010 óta folyik büntetőper. A vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió palack olyan üdítőitalt állítottak elő, amely címkéjének, illetve flakonjának megjelenésével sértette az eredeti Traubi védjegyeit. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket.
Az évek során Berkowitzék több száz millió forinttal károsították meg a magyar államot és magáncégeket. Az ítélőtábla tényként rögzítette, hogy a Traubisoda védjegynek 1993 óta az osztrák Warimpex AG a tulajdonosa, a kizárólagos használati jog pedig 1995 óta a debreceni Ráthonyi Kft.-t illeti meg. Szabó Gábort adócsalásért és számviteli rend megsértéséért már egy év két hónap börtönbüntetésre ítélték 2010-ben, amiért jogsértő módon adott el balatonvilágosi ingatlanokat egy Berkowitz-cégnek.

Bíró Dalma