Ukrajna hamarosan kezdeményezni fogja az ENSZ-ben, hogy a világszervezet nyilvánítsa Oroszországot terrorizmust támogató országnak, Putyin elnököt meg terroristavezérnek(agresszor) minősítenék - jelentette ki Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete.


A fő vád;
még több területet próbálnak meg ellenőrzésük alá vonni, hogy szárazföldi stratégiai folyosót teremtsenek az oroszok, a tavaly magukhoz csatolt Krím félszigethez.
Kijev az ukrán parlament e héten elfogadott határozatával egybehangzó határozattervezetet készül előterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében. Az ukrán parlament olyan nyilatkozatot fogadott el még kedden, amelyben Oroszországot agresszor államnak, a kelet-ukrajnai Moszkva-barát donyecki, illetve luhanszki népköztársaságait pedig terrorszervezeteknek minősítette. Szerhejev azt is mondta: "hatalmas háború" lehet a következménye, ha a délkelet-ukrajnai szeparatisták még több területet próbálnak meg ellenőrzésük alá vonni, vagy szárazföldi folyosót teremteni a Krím félszigethez, amelyet Oroszország tavaly márciusban elcsatolt Ukrajnától. Ukrajna és a Nyugat szerint Oroszország fegyverrel és katonákkal támogatja a kelet-ukrajnai felkelőket. Moszkva tagadja ezt.
Sajtótájékoztatóján az ukrán ENSZ-nagykövet azt a kérdést is felvetette, vajon mit keresnek csecsenek a Donyec-medencében. Szavai szerint Csecsenföldről érkezett oroszországi muzulmánok is részt vesznek a harcokban. "Nem tudjuk, hogy az oroszországi muzulmánok mit keresnek Ukrajnában. Az ortodox vallásért harcolnak? Vagy az orosz értékek védelmében?" - tette fel a kérdést az ukrán diplomata. Az Unian nyugat-ukrán hírügynökség emlékeztet arra, hogy az oroszbarát szeparatisták "Halál" zászlóaljában harcoló csecsen "önkéntesek" mintegy háromszázan vannak Kelet-Ukrajnában, és többségükben 10-20 év harctéri tapasztalattal rendelkező harcosok, akik 70 százalékban különleges alakulatoknál szolgáltak eddig.

Gölöncsér Miklós