Jacques Sapir francia geopolitikai és makroökonómiai szakértő szerint a Sziriza hatalomra jutása választás elé állítja Németországot, és Berlin indirekt módon kiprovokálhatja az eurozóna felbomlását, ha túl éles reakciót ad a Görögországban zajló eseményekre. "Németország mozgástere lecsökkent, egy túl gyors reakcióval indirekt módon kiprovokálhatják az eurozóna összeomlását."
Hídfő.net.ru | Jacques Sapir
Sapir szerint Németország vagy elfogadja a görög államadósság átstrukturálását - és ez esetben ugyanerre számíthat Portugália, Írország, Spanyolország és Olaszország részéről -, vagy kemény állásfoglalást hoz és kiprovokálja a konfrontációt Görögországgal. Utóbbi esetben Berlin lépése ahhoz vezethet, hogy Görögország elhagyja az eurozónát, és ezzel láncreakció venné kezdetét.
A francia szakértő szerint Németország két rossz közül kell válasszon, és a német kormány mostanra megértette, hogy csapdába esett. "Nem számít, melyik lehetőséget választják, a Németország központú Európai Unió meggyengülve kerül ki ebből a helyzetből."

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/31/merkel-csapdaba-jutott-ket-rossz-kozul-kell-valasszon