2015. január 31., szombat

Görögország kiléphet a NATO-ból és az Európai Unióból

A nyugati sajtóban a görögországi választások előtt és után igen nagy figyelmet kapott, mire lehet majd számítani az azóta már kormányra jutott Sziriza párttól. Miközben a sajtó a nemzetközi hitelek újratárgyalásával és görög államcsőd lehetőségével foglalkozott, semennyi figyelmet nem kapott az a vonatkozás, hogy a Sziriza hatalomra jutása hogyan módosítja majd a katonai erőviszonyokat Európában.
Hídfő.net.ru | Sziriza
A párt választási programjának utolsó, 40. pontja, hogy Görögország bezár minden, az ország területén működő idegen katonai létesítményt, és kilép a NATO-ból.
A Sziriza - programja alapján - csökkenti majd a katonai kiadásokat, és minden, a Balkánon és Afganisztánban szolgálatot teljesítő görög katonát hazahívnak. Beszüntetnek minden katonai együttműködést Izraellel, és elismerik a palesztin államot az 1967-es határok alapján. A Sziriza emellett tárgyalásokat kezd Törökországgal a hosszú távú együttműködésről, és népszavazásra bocsátja az Európai Unióval fennálló kapcsolatot.
A Sziriza egyelőre eltökéltnek tűnik a mostanra hivatalosan is bejelentett geopolitikai fordulat lebonyolítása mellett, mert eltörlik az országgyűlési képviselők mentelmi jogát. Ez a lépés megkönnyíti a politikai leszámolásokat, tehát a pártfegyelmet sértő és a geopolitikai átmenetet hátráltató politikusok nagyon hamar mindenféle korrupciós ügyekkel ki lesznek téve a népharagnak, és a mentelmi jog nem védi meg őket.
Bár a Sziriza a választásokat megelőzően ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy nem lépnek ki az Európai Unióból, úgy tűnik, ez mindössze azon fog múlni, hogy milyen lehetőségeik vannak az Európai Unióból kilépésre. A NATO elhagyását azonban nem fogják népszavazásra bocsátani, és a Törökországgal kötött hosszú távú együttműködés már az új biztonságpolitikai megállapodások előkészítését jelentheti. Törökország hátat fordít a nyugatnak, és a térségi hatalom magával húzza Görögországot, akkor is, ha a Sziriza-kormány eredetileg csak egy gőzlevezető alternatíva lett volna, ami felfogja a nyugatellenes szavazatokat, de a nyugati tömbön belül tartja az országot.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/31/gorogorszag-kilephet-nato-bol-es-az-europai-uniobol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése