A Fitch Ratings stabilról negatívra változtatta a Görögországra vonatkozó hosszú-távú pénzügyi előrejelzését, amiért ebben a hónapban az ország parlamenti választásokat tart, és Athénban is teljes külpolitikai fordulat várható. A Fitch pénteki közleménye szerint "a jelenlegi politikai bizonytalanság fokozza a Görögország hiteltörlesztői megbízhatóságára leselkedő kockázatokat".
Az előrejelzés szerint a január 25-én tartott országgyűlési választások bizonytalanná teszik a görögországi politika irányát, fokozzák a "pénzügyi nehézségek" megjelenésének kockázatát, és azzal fenyegetnek, hogy az ország újra recesszióba süllyed.
Hídfő.net.ru | Fitch Ratings
A hitelminősítő "előrejelzése" egy önbeteljesítő jóslat, a befektetők éppen amiatt menekülnek az országból, mert azt az elemzők egyre kockázatosabb befektetési környezetnek minősítik. A Fitch döntése önmagában is tőkekivonást idéz elő Görögországban, ami csökkenti Athén anyagi mozgásterét. Ezzel egy olyan helyzet áll elő Görögországban, hogy a kormány források nélkül marad, amiből csak úgy tud kikeveredni, ha a görög politika a nyugat számára kedvező irányt vesz (a Fitch szerint a görög politika irányával van gond), mert abban az esetben a befektetőket a korábbinál pozitívabb elbírálással újra visszaküldenék Görögországba, és javulna a kormány anyagi mozgástere.
Tetten érhető, hogy a nyugati hitelminősítő intézet ez alkalommal is politikai eszköz szerepét tölti be. Ha Görögország keleti nyitást hajt végre, a befektetők hanyatt-homlok menekülése lesz a szakmai ajánlás, hogy a kormány pénz nélkül maradjon. Abban az esetben minden, a keleti nyitással összefüggő projektet Oroszország maga kell hitelezzen (mert Athén nem tudná miből finanszírozni), a nyugatbarát hazai sajtó pedig démonizálni tudja a kormányt, amiért orosz hitelt vesz fel és "eladósítja az országot".

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/17/politikai-eszkoz-nyugati-hitelminosito