Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter bejelentette, Oroszország készen áll arra, hogy pénzügyi segítséget adjon Görögországnak. Moszkva mentőövet adhat az újonnan megválasztott görög kormánynak, ha az gazdasági offenzíva alá kerül, amiért nem fogadja el a Washington által, az Európai Unió nevében hozott szankciókat. "Bármilyen helyzetet elképzelhetőnek tartunk. Ha egy ilyen kérelmet beadnak az orosz kormánynak, mindenféleképpen megfontoljuk, de figyelembe vesszük a Görögország és Oroszország közti kétoldalú kapcsolatok valamennyi faktorát."
Hídfő.net.ru | Anton Sziluanov
A görög Sziriza kormány döntést hozott arról, hogy véget vet a megszorítások politikájának és újratárgyalja az államadósság visszafizetését. Görögország február 28-ig kezd tárgyalásokat az Európai Unióval a "mentőöv" következő hitelrészletéért, amit a korábbi kormány - újraválasztása esetén - a Brüsszel által elvárt intézkedések meghozataláért cserébe kapott volna. Ha Athén nem kapja meg a forrásokat, bejelentik az államcsődöt, mert az ország képtelen lesz törleszteni adósságait. 2010-ben és 2014-ben két "mentőövet" kapott Görögország, összesen 240 milliárd euró értékben.
Sziluanov üdvözölte Görögország döntését a szankciók elutasításával kapcsolatban, és pragmatikusnak, gazdaságilag megalapozottnak nevezte Athén állásfoglalását.
A nyugati propaganda szerint romokban heverő Oroszország készen áll anyagi segítséget nyújtani azon országoknak, melyek a Washingtontól való függetlenedés, a nemzeti szuverenitás helyreállítása miatt gazdasági nyomásgyakorlás alá kerülnek.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/30/moszkva-penzugyi-segitseget-nyujt-gorogorszagnak