Az Európai Parlament üdvözölte Franciaország azon döntését, hogy nem adja át Oroszországnak az Oroszország számára gyártott Misztral helikopter-hordozó hajókat. A csütörtökön elfogadott határozatban az Európai Parlament üdvözölte a hajók átadásának elhalasztását, és felszólította a tagállamokat, hogy hasonlóan járjanak el minden, a szankciókkal nem összhangban lévő üzlet esetén, különös tekintettel a katonai exportra és kettős hasznosítású (katonai/civil) eszközökre.
Az Egyesült Államok az ukrán konfliktusra hivatkozva hozott szankciókat Oroszország ellen, az Európai Unió pedig a gyakorlatban nem rendelkezik saját döntéshozatallal, és Washington döntéseit szolgalalkűen végrehajtja, annak ellenére, hogy a szankciók leginkább az európai ipart sújtják.
Az 1,2 milliárd dollár értékű Misztral-szerződést a francia DCNS és az orosz Roszoboronexport vállalatok írták alá 2011-ben, és ez lett volna az eddigi legnagyobb haditechnikai együttműködés a két ország közt. Franciaország az első Misztral típusú helikopter-hordozó hajót, a Vlagyivosztokot 2014 novemberében kellett volna átadja a megrendelőnek, amit az Egyesült Államok politikai nyomására nem tett meg.
Hídfő.net.ru | Misztral
A francia kormány amiatt halasztotta el az első hajó átadását, mert az Egyesült Államok utasította a NATO főtitkárát, Jens Stoltenberget, hogy tegyen hivatalos ajánlatot Franciaországnak a hajók felvásárlására vonatkozóan, amit a főtitkár meg is tett. Az USA politikai nyomására a francia kormány ugyan nem mer egyértelmű nemet mondani a megrendelőnek, de az átadást elhalasztották, és további időhúzásra törekszenek.
Washington nyomására az Európai Parlament most politikai alapot adott a francia kormány szerződésszegésének. Az átadás elhalasztásának elfogadottá nyilvánítása azt jelenti, hogy az Európai Parlament akarja vállalni a felelősséget a francia kormány szerződésszegéséért. Mindez azonban semmit nem változtat azon, hogy a francia kormány közvetlen az USA nyomásának engedelmeskedve halasztotta el az átadást, amivel bebizonyította, hogy képtelen teljesíteni az államközi szerződésekben tett vállalásait, ha a megrendelő riválisai politikai nyomást gyakorolnak a francia gyártóra.
A történtek nemzetközi szinten teljesen hiteltelenné tették Franciaországot, és már mutatkoznak annak jelei, hogy a Misztral-ügy miatt hatalmas megrendelésektől eshetnek el. Az indiai védelmi minisztérium már bejelentette, hogy elállhat a Rafale vadászrepülőgépek vásárlásától, és helyette Oroszországtól venne Szu-30MKI vadászrepülőgépeket. Franciaország csak ezzel az egy üzlettel 12 milliárd dollár bevételtől esett el, ami a Misztral-szerződés értékének tízszerese.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/16/az-europai-parlament-tamogatja-az-allamkozi-szerzodesszegest