Anonymus - a csoport ismeretlen kilétű aktivistái az International Business Times hírportál szerint több mint hetven dzsihádista honlapot tettek elérhetetlenné hosszabb-rövidebb ideig.


Érdekes szimbólum-rendszert jelenítenek meg...


Elvileg az Anonymous egyik szárnyához tartozó hacktivisták működtetik a Twitteren az @OpCharlieHebdo (Charlie Hebdo-hadművelet) fiókot. Itt csütörtökön egy olyan listát tettek közzé, amely több mint kilencszáz olyan twitteres fiók elérhetőségét tartalmazza, amelyeket a hackerek szerint iszlám szélsőségesek használnak. A hackerek arra kérik a velük szimpatizálókat, hogy jelentsék ezeket a fiókokat a Twitter üzemeltetőinek. A kampány keretében már kétszáz fiókot fel is függesztettek a hírportál szerint, és hasonló módon néhány tucat facebookos oldalt is töröltettek. Az Anonymous emellett a török kormányt is kibertámadásokkal fenyegette meg, mert az blokkolta azoknak a hírportáloknak az elérését, amelyek közölték a Charlie Hebdo francia lap legutóbbi számának címlapján megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát.


Eközben a másik oldal szimpatizánsai sem tétlenkednek: a Charlie Hebdo szerkesztőségében lezajlott vérengzés óta jelentősen megnőtt a francia honlapok elleni túlterheléses támadások száma. Az illetékes francia kormányhivatal statisztikái szerint egy hét alatt tizenkilencezer alkalommal támadták meg az oldalakat, amelyek közt katonai szervezetek mellett turisztikai információkat kínáló oldalak és éttermek honlapjai is megtalálhatók. A szájtokat egyidejűleg sok fertőzött számítógépről indított egyidejű lekérésekkel bénították meg, a támadások egy részéért ismert iszlámista hackercsoportok vállalták a felelősséget. Az oldalak elérését ideiglenesen akadályozó támadásokon kívül komolyabb támadásra egyelőre nem került sor, bár a francia Le Figaro napilap szerint pénteken reggel számos francia lap - többek közt a L’Express, a Le Parisien és a France Inter - online felületeinek elérése is akadozott. Egyelőre az oldalak tárhelyszolgáltatója vizsgálja, hogy támadás vagy a helyi hálózat hibája okozta a problémát.


Hírfigyelő Szolgálat