2014. november 7., péntek

A BRICS és a többpólusú világ

Amerika rákapcsol a BRICS ellen vívott információs és gazdasági háborúra
Az információs és a gazdasági háború Oroszországgal szemben csak a kezdet, ugyanis minden BRICS nemzet hasonló elbánásra számíthat.

Csatolja be a biztonsági övét: az Oroszország ellen indított gazdasági és média hadjárat már a szövetségesekre is kiterjed, azaz Braziliára, Indiára, Kínára, de ezen utóbbiaknál mindez kevésébé látványosan.

Brazilia, Oroszország, India és Kína a BRICS csoport top négy tagja a feltörekvő hatalmak közül, de a csoporthoz a közel jövőben Dél-Áfrika és globális szinten több déli ország is tartozni fog. A BRICS mérhetetlenül bosszantja Washingtont – és annak agytrötsztjeit -, mivel a koncentrált globális déli hatalom eredményeként többpólusú világ jön létre.

Egy palack kírmi pezsgővel lehetne fogadni abban, hogy az amerikai válaszreakció a többpólusú világ kialakulása ellen az lesz, hogy egyfajta totális információs háborút indítanak – ami egyben nem különbözne a NSA Totális Információs Programjának (Total Information Awareness -TIA) szellemiségétől, és ami egy döntő eleme a Pentagon Teljes Spektrumú Dominancia doktrínájának. A BRICS államok láthatóan súlyos fenyegetést jelentenek, mivel ellensúlyozzák az információs és gazdasági rendszer jelenlegi egy pólusú uralmát.

Vladimir Davydov, az Orosz Tudományos Akadémia Latin-Amerikai részlegének igazgatója az alábbival erősítette meg a fenti gondolatmenetet: „A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy olyan kísérletek indultak, amelyekkel nem csak Oroszországot, hanem a BRICS tagállamokat is el akarják nyomni, tekintettel arra, hogy ezen szövetség globális szerepe egyre csak erősödik.”

Oroszország démonizálása gyorsan elhatalmasodott az Ukrajna kapcsán létrejött USA-EU szankciók következtében. Putyint tartják az "új Hitler"-nek, és a jól bevált hidegháborús pánikkeltést alkalmazzák, miszerint "Jönnek az oroszok".

Brazília esetében az információs háború már megkezdődött Dilma Rousseff elnök újraválasztása előtt, mikor államközpontúnak nyilvánították a Wall Streetről és a helyben lévő idegen érdekeket kiszolgálók az ő vezetése alatt Brazília gazdaságát, és ezzel együtt Dilma személyét démonizálták.

Szankcionálhatják a közeljövőben Kínát a Dél-kínai–tengeren kialakult agresszív helyzet miatt, vagy a Hong Kongban lévő diáklázadások kezelése kapcsán, vagy Tibet miatt. Szankciókat szabhatnak ki Indiára Kasmír miatt, Brazíliára az emberi jogok megsértés és a túlzott erdőirtás miatt.

Georgy Toloraya, az orosz Nemzeti Bizottság ügyvezető igazgatója egy a BRICS növekvő szerepét elemző tanulmány kapcsán rámutat arra, hogy "Ma már egyre több és több kommunikáció zajlik a BRICS csatornákon belül." A BRICS Fejlesztési Bank 2015. évben fog megalakulni, és ez alapot jelent az tagok közti együttműködések megkönnyítéséhez. A brazilokat például különösen érdekelik a befektetési együttműködések. Továbbá egy orosz kutató csapat is részletes jelentést készít a BRICS-en belüli együttműködések jövőbeni kilátásairól, amely kilátásokról már több mint egy hete Pekingben is mélyreható egyeztetés folyt egyidejűleg az APEC(Asia-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) csúccsal.

Energia és deviza háború

Az új szaúdi olajválság – amelynek az Obama kormányzat zöld utat engedett- teljesen illeszkedik az NSA Totális Információs Program stílusú támadásaihoz. Jelen támadás a BRICS ellen irányul, és a legfontosabb célja: Oroszország és Brazília megkárosítása.

Több mint 50%-a az orosz költségvetési bevételnek az olajból és a gázból származik. Minden 10 dolláros hordónkénti olajár csökkenés Oroszországnak akár 14.600.000.000 dollár veszteséget jelent évente. Ezt ellensúlyozhatja némileg a gyengülő rubel – ami 25% -os gyengülést mutat az amerikai dollárral szemben 2014. év eleje óta, miközben az Oroszország dollártartaléka még mindig mintegy 450.000.000.000 dollár. Év eleje óta tehát a rubel értékének körülbelül 25 százalékát veszítette el a dollárhoz képest a nyomott olajárak és az ukrajnai válság következményei miatt. A jegybank dollártízmilliárdokat költött a rubel védelmére, hiába. Január óta körülbelül 70 milliárd dollárral, ebből csak októberben legalább 25 milliárd dollárral apasztották a tartalékokat a nyíltpiaci beavatkozások. Az orosz gazdasági növekedése pedig 2015. évben csak 0,5-2% lesz.

Minden 10 dolláros hordónkénti olajár csökkenés Brazília első számú vállalatának, a Petrobras számára nagyobb veszteséget jelent, mint 900.000.000 dollár/év. A jelenlegi olajárak mellett a cég vesztesége éves szinten 14 milliárd dollár is lehet.

Irán nem tagja a BRICS csoportnak, de osztja a csoport törekvését a többpólusú világ kialakításával kapcsolatban. Irán költségvetési egyensúlyának megőrzéshez az olajnak hordónként 136 dollárnak kellene lennie. Irán nukleáris programjáról november 24-én folytat tárgyalást az ENSZ BT öt tagja, valamint Németország. Ezen tárgyalás végződhet az Iránt érintő szankciók lazításával is, és talán lehetővé tenné az iráni olajexport növekedését Európában. Mégis Teheránnak nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy az olaj árának manipulációját részben azért tervelték ki, hogy destabilizálják az iráni gazdaságot és gyengítsék pozícióját a nukleáris tárgyaláson.

Eközben az amerikai dollár árfolyama folyamatosan növekszik. A Xinhua komolyan foglalkozott ezzel a kérdéssel, mivel az amerikai dollár és a jüan hatékonyan kapcsolódnak. Amikor az amerikai dollár árfolyama növekszik, akkor jüan árfolyama is automatikusan növekszik. Mégis a kínai gazdaság szenved ettől és Peking aggódik, hogy a kínai feldolgozóipari túl drágává válhat az árfolyam növekedés kapcsán, ahol a termelésen lévő haszonkulcs már így is nagyon alacsony.

Így a Kínai Központi Bank biztosan be fog állítani a jüannál egy ellenőrzött leértékelést, és ezzel egyidejűleg olyan mechanizmusokat fejleszt ki, amik felveszik a harcot a pénz kiáramlásával szemben, különösen Hong Kongra tekintettel.

Kína a dollár árfolyamának emelkedésére tehát viszonylag immunis lehet. Mégis mindenki a térségben nagyon jól emlékszik a 1997-es ázsiai pénzügyi válságra, amely átterjedt Oroszországra is 1998-ban. A mentőöv mi más lett volna akkor, mint a korporáció az amerikai érdekcsoportokkal és a washingtoni hegemóniával.

A BRICS démonizálásának középpontjában jelenleg továbbra is Oroszország áll, amely ország mellesleg elindítja a III. világháborút.

Miért? Mert az amerikaiak ezt állítják.

A legutóbbi figyelemfelkeltő hír a dán Védelmi Hírszerző Szolgálat (DDiS) múlt heti jelentése volt arról, hogy Oroszország harci repülőgépekkel és rakétákkal támadást szimulált Bornholm szigetén júniusban.

A DDiS nem hozott nyilvánosságra semmilyen konkrét adatot a szimulált támadással kapcsolatban, viszont hangsúlyozta, hogy ez volt a legnagyobb orosz hadgyakorlat a Balti-tengeren 1991 óta. A DDiS kockázatértékelése a 2014. év eseményei kapcsán pedig az, hogy "a Kelet Ukrajnai helyzet miatt az elkövetkező években új európai konfliktushelyzet alakul ki, ami évekre rögzülni fog."

A dánok azonban nagyon világosan fogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy "Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország fokozott és közvetlen katonai fenyegetést jelentene Dánia számára.” Mindez nem akadályozta meg a szokásos amerikai katonai tisztviselők kijelentését, hogy Oroszország a harmadik világháború kirobbantását készíti elő.

Szóval fentiekből jól következtethető az, hogy a korábban felállított rendszer egyre inkább töredezik, és feltartóztatatlanul tart a katasztrofális töréspont irányába. Az NSA Totális Információs Program csak egy kétségbeesett "stratégia", hogy el tudják halasztani az elkerülhetetlen hanyatlást.



Russia Insider

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése