Szerbia oroszországi nagykövete, Szlavjenko Terzic bejelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezeték építési munkálatai még év vége előtt megkezdődnek az országban, mert a kormány nemzetstratégiai kérdéssé nyilvánította a megépítését. Terzic elmondása szerint a Déli Áramlat a teljes balkáni régió és Európa számára is kiemelkedő jelentőségű energetikai projekt.
Hídfő.net | Déli Áramlat
Szerbia azzal számol, hogy még év vége előtt megkezdődnek az építési munkálatok, és bár tisztában vannak azzal, hogy ehhez a bolgár szakasz megépítése is szükséges lenne, Terzic nem gondolja, hogy Bulgária elállna a projekttől. "Tisztában vagyok a bolgár kormány álláspont-változtatásaival. Ugyanakkor azzal is, hogy Bulgáriában se a kormánypárt, se az ellenzéki erők nem ellenzik a megépítését. A bolgár elnök szintén nem ellenzi. A Déli Áramlat nem csak Szerbia, de Bulgária, Magyarország, Horvátország, Ausztria és Olaszország számára is kiemelkedő fontosságú projekt".
"Úgy gondolom, Bulgáriában a választások után a Déli Áramlat javára fog döntés születni. Ugyanakkor különösen veszélyes az ilyen fontosságú energetikai projekteket belekeverni a politikába. A projekt gazdasági szempontból fontos és meghatározó a régió energiaellátása szempontjából."

http://www.hidfo.net/2014/10/03/szerbia-megkezdi-deli-aramlat-epiteset