Szerbia nem csatlakozik az Európai Unió Oroszország elleni szankcióihoz, és a jövőben sem tervezi, hogy ezen az állásponton változtatna. Szlavjenko Terzic, Szerbia orosz nagykövete jelentette ezt ki, válaszként Brüsszel indirekt nyomásgyakorlására.
Hídfő.net | Szlavjenko Terzic
Szerdán az Európai Szomszédságpolitika (ENP) élére várományos uniós biztos jelölt, Johannes Hahn brüsszeli meghallgatásán felszólította Szerbia kormányát, hogy "alaposan gondolja újra" azt a döntését, hogy nem csatlakozik az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankcióihoz, ha a jövőben csatlakozni akar az Európai Unióhoz. Hahn szerint "ha Belgrád közelebb akar kerülni az EU-tagsághoz, a megfelelő jelzéseket meg kell tennie Oroszországgal szemben". Nem véletlen, hogy ezek a mondatok éppen ott és akkor hangzottak el, Brüsszel így kíván nyomást gyakorolni Szerbiára.
Korábban Tomislav Nikolic elnök már világosan kifejezte, Szerbia nem támogat semmiféle Oroszország elleni szankciót. A nagykövet válaszából azonban az is kiderült, Szerbia véglegesen döntött azzal kapcsolatban, hogy nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz. Ugyanis, ha a tagság megszerzésére törekedne, figyelembe venné a Brüsszel által támasztott követelményeket.
Szerbia az Eurázsiai Unió potenciális tagállama, a csatlakozást azonban egyelőre nem teszi lehetővé a térségi politikai helyzet. Tekintve az ukrán helyzet alakulását (az EU társulási egyezmény elhalasztása 2016-ig), Romániában vagy Magyarországon kellene egy külpolitikai fordulatnak bekövetkeznie ahhoz, hogy Szerbia a következő években határossá váljon az eurázsiai vámunióval.


http://www.hidfo.net/2014/10/03/szerbia-nem-enged-brusszel-nyomasgyakorlasanak