A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint ma délelőtt tartják a budapesti lakossági riasztó-tájékoztató rendszer első szirénapróbáját. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság 317 riasztó-tájékoztató pontot telepített a fővárosban, a riasztható lakosok száma megközelíti a 190 ezret. A szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelni fogják, - éles helyzetben akkor fognak megszólalni, ha veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe.
A későbbiekben a főváros egészére kiterjesztendő riasztórendszer első elemeit három veszélyes üzem, a Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., a Richter Gedeon Nyrt. és az Egis Gyógyszergyár Zrt. környékére telepítették. Így a hivatalos indoklásban is az olvasható, hogy a riasztórendszerre a veszélyes üzemekből szivárgás esetén lehet szükség.
Az rejtély azonban, hogy miért csak most, a térségben kibontakozó háborús helyzet idején kell beüzemelni egy ilyen riasztórendszert. Ezeket az üzemeket nem az utóbbi hónapokban építették és vették használatba, vagyis ha most szükség van ilyen riasztórendszerre, eddig is szükség lett volna rá. A kormány így vagy súlyos mulasztást követett el azzal, hogy szivárgás esetére nem voltak meg a feltételek a lakosság tájékoztatására, - vagy mindeddig a gyárak folyamatos működése ellenére sem voltak jelen azok a feltételek, ami alapján előállhat egy ilyen vészhelyzet és szükség lehetne a lakosság figyelmeztetésére. Ez eseben nem szivárgás, hanem vegyi fegyverek bevetésének esetére kezdték el telepíteni a riasztórendszert.
Utóbbit minden bizonnyal tagadni fogják, hogy elkerüljék a pánikkeltést - de tény, hogy az Orbán-kormány a NATO háborús gépezetének részeként fel kell készüljön egy ilyen helyzetre, mert a NATO keleti terjeszkedésének Magyarország ütközőzónájában fekszik.


http://www.hidfo.net/2014/09/01/veszelyes-vegyi-anyagok-elszabadulasara-keszulnek-budapesten