Az ukrán hadsereg igyekszik nagy tévedését hasznára fordítani. A kijevi hadvezetés ugyanis úgy gondolta, hogy Szlavjanszk és Kramatorszk elvesztése akkora lelki sokkot okozott a Donyecki Népi Köztársaság vezetésének, hogy amint lehetősége lesz rá, azonnal megkísérlik a városok visszavételét. Éppen ezért erre a területre vonták össze a legnagyobb haderőt. Álmukban sem feltételezték, hogy a milícia déli és északi irányokba támadjon, ahelyett, hogy önként elvérezzen a jól előkészített Szlavjanszki védelmen. Hatalmas tévedés volt ez, amelynek eredményeképpen a DNK területe alig egy hét alatt több mint a duplájára nőtt, több ezer ukrán katona pedig elesett vagy fogságba esett, legjobb esetben Oroszországban keres menedéket a biztos halál elől.
Most a Szlavjanszk és Kramatorszk területén felhalmozott eszközökkel újabb támadást indítottak. A támadásoknak eredménye nem volt, az éjjeli lövöldözés veszteségeiről nem érkezett jelentés, de egyetlen területen sem vonult vissza a DNK hadserege. Donyeckben éjjel újra robbanásokat lehetett hallani. A tömegközlekedés megy, a villamosok járnak. Egy robbanás után átmenetileg nem volt villany egyes körzetekben. A milícia blokkolta a reptérre észak felől bejutni próbáló erősítést, ezzel elvágták a repteret minden utánpótlástól. A reptéren a milícia most egy stratégiai magaslat megszerzéséért harcol. Amennyiben ezt a magaslati pontot felügyelet alá vonják, a reptér napokon belül a milícia kezén lesz. Hasonló a helyzet a luganszki reptéren. A reptér melletti településen, amely eddig a hadsereg kezén volt (Lugutino), éjjel heves összecsapások zajlottak, a milícia nagy erőkkel nyomja ki a hadsereg katlanba zárt maradékait vissza a reptér irányába. Eközben a reptéren is összecsapások kezdődtek. Világosan látható, hogy a milícia erőket igyekszik felszabadítani azáltal, hogy minél előbb le akarja zárni a katlanba szorított ellenséges csapatok ügyét. Zajlik Új-Oroszország belső területeinek megtisztítása.
EKözben a milícia elérte első tengeri győzelmét. A Marjupol melletti kikötőből kifutott egy ukrán partiőr hajó, amely keleti irányba indult el. A milícia tengeri katonai eszközökkel egyelőre nem rendelkezik, viszont a tengerhez kiérve első dolguk volt gyors járású motoros hajókból partiőr egységeket felállítani. Ezek a partiőr egységek észlelték az ukrán partiőr hajót, és azonnal támadásra indultak. Két motorcsónakkal közelítették meg az ukrán hajót, ami tüzet nyitott, és az egyik csónakot kilőtte. A másik motorcsónakról vállról indítható rakétákkal lőtték a hajót, amely több találatot kapott, kigyulladt és percek alatt elsüllyedt. A milícia 3 embert veszített a támadásban. Az összecsapás azonban mindenképpen időben jelezte a milícia számára, hogy Marjupol ostroma nehéz lesz, mivel a tenger felől is ellátható utánpótlással. Komolyabb partiőr egységeket kell felállítani, amelynek megszervezésére azonnal kiadták az utasítást és erre alkalmassá tehető hajókat kell szereznie. (A kijevi propaganda eközben igyekszik kisebbíteni a milícia eredményeit. A hivatalos ukrán jelentés szerint ágyúval lőtték ki a hajót a partról.)
Az elmúlt napokhoz képest az éjszaka viszonylagos nyugalommal telt el. A milícia és az ukrán hadsereg Donyeck mellett foglyokat cserélt. 30 milicista fogolyért cserébe 223 ukrán katonát engedtek el. Ilovajszktól délre azonban az éjszaka folyamán 198 ukrán, a Nemzeti Gárda tagja tette le a fegyvert.


http://www.hidfo.net/2014/09/01/delkeleti-milicia-elso-tengeri-gyozelme