A tegnap este hat órakor életbe lépett “Minszki Megállapodás” Donyeckre – legalábbis Nyalókakirály és udvartartása szerint – nem vonatkozott.

A tűzszünet “beköszöntét” a Donbassz fővárosa környékén megragadt valcmanista latortüzérség éjjel egy óráig tartó “örömlövöldözéssel” köszöntötte, amit elsősorban a város Petrovszkij kerületének lakói nem igen vettek jó néven. Kiváltképp nem azok, akik a 42 – es trolibusszal szeretnének ma reggel bejutni a városközpontba. A DNR információs minisztere – Jelena Nyikityina – is megsebesült a támadások során. Őt most kórházban ápolják. Sérülése súlyos, de nem életveszélyes.

Gránátok csapódtak Donyeck 14 – es számú kórházának területére is.

A tűzszünet életbe lépéséig tegnap azért zajlott az “élet” Újoroszország csataterein.

Gladovkát komoly latorttüzérségi támadás érte kora este, úgy fél hat tájban. Kilenc helyi lakos meghalt.

Veszeloje Jaszinovata faluban a segélyek szétosztása helyett a gránátbecsapódások elől való meneküléssel foglalkozott a lakosság este fél hétkor. Két személynek ez nem sikerült.

Még a tűzszünet életbe lépése előtt a népfelkelők tüzérsége megsemmisitett a repülőtéren elrejtett két darab “TOCSKA-U” rendszert, valamint Jaszinovata térségében délután egy óra körüli időpontban megsemmisitették a valcmanista 93. gépesitett dandár harcálláspontját. Tizenöt lator már nem érte meg a tűzszünet kezdetét.

Krasznoarmejszket délutánra felszabaditották a népfelkelők. A harc során 47 lator harapott fűbe, 153 megadta magát.

Bahmutovka falu határában annyi szerencséjük volt a latroknak, hogy észrevették a hamarosan bekövetkező tüzérségi csapást. Villámgyorsan kiugráltak páncélosaikból, és szétszaladtak. A magára hagyott technika ócskavassá lett. 29 db. különböző tipusú páncélosa veszett oda Nyalókakirály latorbandájának.

Zsdanovkánál késő délután valami hasonló történt, csak ott a kijevi banditák nem orrintották meg a közelgő bajt. Nyolc páncélozott jármű, és tizennyolc latorélet veszett oda.

Fascsejevkánál az LNR miliciáinak támadásában 15 zsoldos “tette le a kanalat” örökre.

Mariupolba viszont a város délkeleti részeibe benyomultak a népfelkelők. Ebben a helyzetben “tört ki” a fegyvernyugvás, amit jelentések szerint ma hajnalig egyik fél sem szegett meg.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/06/tuzszunet-vagy-amit-akartok-donbasszi-helyzetkep-ma-reggel/