Leminősítette az Erste bankcsoportot a Moody's Investors Service hitelminősítő intézet, az Erste közép-európai piacain jelen lévő kitettségek vélhető kockázatai miatt. Az indoklásban többek között az szerepel, hogy a kelet-európai kihelyezett hitelek több mint 14%-a nem térül meg, és folyamatosan emelkedik a nemfizetés kockázata. Magyarországon ez az arány 26,4 százalék, lassan a bank hiteltevékenységének egyharmada követelések behajtásából áll.
Hídfő.net | Erste Bank
Korábban a Fitch Ratings hitelminősítő intézet is összeállított egy listát, amiben a Magyarországon jelen lévő nyugati bankok igen rossz minősítést kaptak a kihelyezett hitelek fizetőképessége tekintetében. Ugyanakkor a nyugati hitelminősítő intézetek egyértelműen politikai alapon hozzák az előrejelzéseket, melyek többnyire önbeteljesítő jóslat szerűek. A politikai alapon hozott gazdasági elemzések önbeteljesítő jellege abban rejlik, hogy a leminősítés, a negatív kilátások valóban elriasztják a befektetőket, így amit a hitelminősítő egyszer célba vesz, az gazdaságilag egy hanyatló spirálba kerül - nem sok esélye marad a növekedésre.
Nem véletlen, hogy a hitelminősítők a Magyarországon jelentős kitettséggel rendelkező nyugati bankokat minősítik le, illetve fenyegetik leminősítéssel. Mindez arra ösztönzi a nyugati bankokat, hogy a befektetők szemében hitelességüket visszaszerezzék, amit jelen helyzetben a kormány elleni gazdasági/jogi fellépéssel tudnak elérni. A hitelminősítő intézetek a fentiek miatt jelentős szerepet játszanak abban, hogy a bankok perek sorozatát indítják az állam ellen; csak akkor tudnak kedvezőbb színben feltűnni a befektetők előtt, ha lerázzák azokat a korlátokat, melyek a gátlástalan profitszerzés útjában állnak. Példának okáért; ha pert nyernek az állam ellen, ami korlátozná a szerződések egyoldalú módosítását, vagy a kilakoltatásokat (behajtást).
Jelen helyzetben a hitelminősítő ostor, ami a Magyarországon jelen lévő bankokat a kormány ellen fordítja. Fontos a kérdés; kinek a kezében van ez az ostor?


http://www.hidfo.net/2014/09/06/az-erste-bankon-csattant-az-ostor