Oroszország az elmúlt években sikeresen akadályozta meg mind a vallási extrémista előretörést, mind a szövetségesei kivégzését célzó nyugati előretöréseket a Közel-Keleten; Szíria, Irán átsegítése a legnehezebb időszakokon, majd a ISIL előretörésének megakadályozása Irak új támogatásával, - a kurdok támogatása pedig évtizedeken keresztül is meghozza a gyümölcsét.
Láthatóan az Egyesült Államok képtelen megbirkózni a saját maga generált válságterületekkel. Afganisztán egy befejezhetetlen háborúvá vált, Irakot is otthagyták, Izraelt sem bírják normális mederbe terelni. Az általuk felforgatott Líbiát is kényszerűen elhagyta az USA, Egyiptomban is bajok vannak.
Eközben Oroszország kiválóan helyezkedik a szír-kurd-iráni vonalon, és mostanra Irak is közeledni próbál Moszkvához. Mivel az USA nem látta el megfelelő fegyverzettel, Oroszországhoz fordultak, amely azonnal segített. Repülőgépeket, rakétás egységeket szállítottak le pillanatok alatt. A kurdok fegyverellátását is Moszkva biztosítja régóta. Most a Gazprom bejelentette, hogy Irak kurd többségi lakosságú területein megkezdi a próbafúrásokat. Megállapodás született az iraki és kurd vezetőkkel.
A nyugat Nabucco tervének egyik ellátó területe lett volna ez az észak-iraki vidék, amelyet az Amerikából pénzelt ISIL próbált meg fennhatósága alá keríteni. Mivel a szír háború egyre inkább bukni látszik, a terroristák célja ezeknek a szíriai és iraki vidékeknek a megkaparintása volt. Most már nem csak a szírek, hanem az irakiak is szorítják vissza az ISIL csapatokat - újonnan moszkvai segítséggel.
Látva, hogy Moszkva pillanatok alatt eladta a kért eszközöket Iraknak, az USA is azonnal elkezdte leszállítani azokat az eszközöket, melyeket egy évtizede ígérget - a pénz mégis csak pénz. A látszat azonban azt mutatja, hogy Irak Moszkvával tárgyal az eddigi feltáratlan, még jelentős gázmezők feltárásában. Egy lépéssel közelebb kerül a megvalósításhoz a közel-keleti hatalmi tömb megalakulása (Szíria-Kurdisztán-Irán-Pakisztán, esetleg most már Irakkal is kiegészülve).
Kemény Gábor