Grúzia Ügyészsége kiadta a nemzetközi körözést a bukott államfő és háborús bűnös Mihail Szaakasvili ellen. A grúz TV-csatornák jelenleg napi szinten Szaakasvili ügyével foglakoznak; korábban a volt államfő büntetőügye miatt, majd a hazai körözés kiadása kapcsán, hétvégén pedig az Interpol vörös kódot adott ki Szaakasvili ügyében, ami arra kötelezi a tagállamok országainak bűnüldöző szerveit, hogy adjanak ki valamennyi rendelkezésükre álló információt a körözött személyről.
Hidfo.net | Szaakasvili
Az Interpol jelenleg Szaakasvili tartózkodási helyét igyekszik meghatározni. Csak idő kérdése, hogy ezügyben az Orbán-kormány is érintett legyen, ugyanis a HVG korábbi értesülései alapján az Orbán-adminisztráció segítene a háborús bűnös Szaakasvili bújtatásában. Orbán is atlantista, Szaakasvili is atlantista, így Orbán minden segítséget megad grúziai elvtársának, akit az Interpol körözése miatt Magyarországnak ki kellene adatnia. Emellett könnyen lehet, hogy az Orbán-kormány egyes tagjai értékes információkkal szolgálhatnának Szaakasvili tartózkodási helyéről.
A bukott grúz államfő emigrációban az illegitim Jacenjuk-kormány tanácsadójaként működött, majd a nemzetközi fejlemények miatt egyértelművé vált, hogy a kijevi kormány nem éli meg a tavaszt, így Szaakasvili menedék után kezdett nézni olyan országokban, ahol még nem kezdődött meg az atlantizmus felszámolása. A grúz hatóságok szerint Szaakasvilit augusztus 30-án Törökországban látták, vidéken, a grúz határ közelében, ahol az Egyesült Nemzeti Mozgalom grúz ellenzéki párt képviselőivel találkozott. A nyugatról pénzelt grúziai ellenzék szintén részt vesz a háborús bűnös bújtatásában.
Grúzia Ügyészsége 2014 júliusában helyezte vád alá Szaakasvilit, akit hivatali visszaéléssel, az állami vagyonból sikkasztással vádolnak. Szaakasvili vagyona 2009 és 2012 közt jelentősen nőtt - az állami költségvetés kárára. A volt államfő sikkasztásos ügyleteit és az állami vagyon elherdálását a titkosszolgálati vezetők aktívan támogatták, cserébe Szaakasvili az Európai Unió és a NATO tagság felé fordította az országot, amit majdnem véghez is vitt. 2013 második felében azonban kül- és belpolitikai fordulat következett be, és Grúziában megkezdődött az atlantizmus eltakarítása a hazai politikából. 2013 novemberére Szaakasvili az Egyesült Államokba menekült. Ukrajnában addigra folyamatban volt a legitim kormány eltávolítása. 2014 első negyedévében, az illegitim kormány pozícióba juttatása után Szaakasvilit Ukrajnába küldték az illegitim miniszterelnök, Arszenij Jacenjuk tanácsadójaként.
Akkori sajtóértesülések szerint Soros György, a Fidesz korábbi mentora nyugati szakértőket rendelt a Jacenjuk-kormány mellé, akik segítenek majd az úgynevezett "nyílt társadalom" megvalósításában a kijevi kormánynak. Úgy tűnik, Soros György emberei szabadon mozognak a kormányok közt, ami az egyik országban nem sikerül, azt tovább folytatják a másikban. Csak remélhetjük, hogy a Dél-Oszétiában elkövetett népirtásért felelős volt államfő nem Magyarországon fog kikötni.


http://www.hidfo.net/2014/08/31/nemzetkozi-korozes-ala-helyeztek-orban-viktor-nagy-baratjat