Négy jelentős hadszíntér alakult ki az új oroszországi (kelet-ukrajnai) térségben. A hadsereg mind a négy helyen elvesztette a kezdeményező helyzetét. A négy helyszín:
- Luganszktól északra és a határ vonala
- Debalcevo területe - Luganszk és Donyeck között
- Donyeck külvárosai, Iljovanszk (a várostól dél-keletre a volt ukrán offenzíva) és a város észak-nyugati régiója
- A déli milícia offenzíva és az Azovi tenger partja
Luganszk:
Luganszk északi felén a város előfalvait teljesen megtisztították az ukrán hadsereg elemeitől. Luganszk északi oldalán a leglényegesebb fordulat, a milícia északon is offenzívába kezdett. A határ mentén diverzáns egységek haladnak észak felé, egészen a derkuli kiszögelésig. Itt egy ukrán határterület beékelődött az Oroszországi Föderáció területbe, mint egy félsziget. Ezen a területen már több összecsapás volt, amelyek most erősödtek. Az offenzíva másik eleme a H21-es autópálya mentén előrenyomulni és azt megtisztítani. Itt nagyjából 30 kilométert haladtak előre. Ha az ukránok nem vonulnak vissza, akkor a derkuli kiszögelés, és a H21 autópálya közé szorulnak, ahol pillanatokon belül újabb katlanban találják magukat. A leglényegesebb elem azonban az offenzíva hegye, amely Luganszktól több mint 50 kilométert nyomult előre Szeverodonyeckig. Az offenzíva elérte a várost, de eközben déli irányba a debalcevói hadszíntér felé is szélesítik az éket, valamint feltételezhető, hogy ebbe az irányba be akarják keríteni a Debancevóban harcoló ukrán alakulatokat.
Debalcevó területe:
Debalcevó területe volt az ukrán támadás legjobban felszerelt és megerősített pontja. Innen kiindulva akarta az ukrán hadsereg elvágni egymástól Luganszkot és Donyecket. Az ukrán terv mindenképpen nagy volumenű lépés lett volna. A terv jó volt, és kezdetben nagy sikereket is értek el. A milícia azonban sokkal jobban taktikázott, mivel tisztában volt azokkal a tényekkel, amelyek az sikert biztosították számára. Először az, hogy a milícia sokkal jobban ellátott, nincs élelem- és vízhiány. Fegyverzete gyengébb, de az ukránoknak nincs helyismerete. Kihasználva minden lehetőséget, kisebb erőkkel is sikeresen tudták feltartóztatni az ellenséget. A milícia másik nagy erejét az adta, hogy a milicisták tisztában voltak vele, hogy jelentős erőket tartanak tartalékban, amelyekkel az ukrán hadsereg nem számolt, és amely nagyon nagy baj esetén bárhol bevethető. Az egész ukrán offenzíva alatt egyetlen hely volt, ahol tartalékot kellett sürgősen bevetni, ez pedig Krasznaja Lucs városa volt, hogy az ukránok ne tudják átvágni az utánpótlási útvonalat Donyeck felé.
Jelenleg a milícia offenzívájának egyik lényeges pontja Debalcevó körbekerítése. Mostanra a hadsereg minden kezdeményező helyzetét elvesztette, alakulatai elszakadtak egymástól. A Donyeck felé előrenyomuló alakulatukat leszorították az autópályáról keleti irányba, és mára katlanba zárták, elszakítva Debalcevótól is. Gorlovka felől a milícia előrenyomult és tegnapra elérte a Debalcevótól nyugatra fekvő víztározót, nagyjából 3 kilométerre vannak az M03 autópályától. Ugyanitt a Szavarodonyeck irányába előre törő alakulatok az ék kiszélesítésére elindultak dél felé, és ezt a milícia alakulatot kb 10 kilométerre megközelítették az autópálya északi oldalán. Amint összezárnak és lezárják az autópályát, a debalcevói alakulatok sorsa megpecsételődött. Ez ma vagy holnap bekövetkezik. Ha van egy csepp esze az ukránoknak, akkor sebesen kiürítik a várost, amíg lehet. Az egész ukrán művelet megakasztásában jelentős szerepe volt a "Szellem" milícia alakulatnak, amely mostanra a támadás fő egysége, és a Debalcevót Kraszaja Luccsal összekötő autópálya irányából a városig nyomta vissza az ukránokat hatalmas veszteségeket okozva. 
Donyeck külterületei
Donyeck előfalvai megtisztultak az ukrán hadsereg katonáitól. Minden irányban a milícia nyomult előre. Egyedül a város északi felén található reptér áll még ukrán ellenőrzés alatt, de a jelenlegi offenzíva hatására nemsokára messze kerül a frontvonalaktól, mélyen a milícia területén. Nyugati irányba több települést vonult előre a milícia. Marinka és Krasznogorivka területén nagyon sok ukrán harckocsit lőttek ki, illetve zsákmányoltak az elmúlt napokban. Nyugat felől biztosították Donyeck városát. Észak felé megerősítették az elmúlt hónapokban sokat szenvedett Gorlivka kisváros csapatait, amelyek észak felé Debalcevó elvágására indítottak offenzívát. Dél felől, ahonnan az ukrán csapatok átkarolni akartak harapófogóba fogva Donyecket, mára kis katlanokba zárt csoportokká váltak. Ilovajszka teljesen megtisztult, ahol tegnapra a milícia összegyűjtött minden elrejtőzött maradék katonát. A Sztarobecsevo mellett katlanba zárt 28. gépesített dandár egy éjszaka alatt 70 embert vesztett, és meghalt az egység parancsnoka is. Az egység további visszavonulást hajt végre, de ezzel csak a katlan mérete szűkül egyre kisebbre.
Déli offenzíva
A déli offenzíva a Donyecktől délre és az Azovi tenger közötti terültet. Ezen a fronton az ukrán hadsereg gyakorlatilag összeomlott, és széthullott. Az ukrán offenzíva maradékaképpen két nagyobb katlan alakult ki, az egyik Donyeck alatt Ilovajszka településtől délre, a másik az első katlan bejáratánál Metaliszt település központtal. Mindkét katlanban jelentősek az ukrán veszteségek, a katlanok mérete napról napra zsugorodik. A milícia jelenleg nagy ütemben halad előre az Azovi tenger partján. Tegnapelőtt teljesen bezárult a kör Marjupol körül. A milícia tovább nyomult előre nyugat felé a tenger partján Jalta kiindulási ponttal, valamint Szélesíteni igyekeznek a felszabadított területeket Donyeck és a tenger között.
Egyéb események
- Az elmúlt két napban a milícia két darab Tocsa-U ballisztikus rakétát zsákmányolt az ukránoktól, működőképes állapotban.
- Putyin elnök kérését tiszteletben tartva ma a donbasszi milícia folyosót nyitott Oroszország irányába az ukrán katonáknak. A hírek szerint nagyon sokan használták a lehetőséget. Járművekkel jutnak el a határig, majd ott mindent átadnak a milíciának. Rengeteg a sebesült. 200 fő letette a fegyvert a milícia előtt. Folyamatos a tárgyalás a megadásról. Az ukrán katonák szerint egy hete nincs élelmük, azt esznek, amit találnak. Ennek ellenére egy nagyobb csoport úgy tett, mintha a kijelölt folyosón akarna elvonulni, majd menekülésre fogták, és megpróbáltak kitörni. A hírek szerint nagyon sok halott lett a következménye, néhány járműnek és embernek sikerült csupán elmenekülni. Talán páran átjutnak a másik oldalra, és képesek lesznek megtenni a 30-40 kilométeres utat, de nem sok reményük lehet.
- A milícia ezen a területen sok teljesen jó állapotú tankot, közöttük több T64 Bulat harckocsit zsákmányolt. Ezen kívül lőszereket, ágyúkat, rakétavetőket, önjáró lövegeket BMP és BTR járműveket.
- Merényletet akartak elkövetni Alexander Zacsarcsenkó ellen, a Donbasszi Népi Köztársaság miniszterelnöke ellen. Az autó sofőrje könnyebben sérült, ő maga nem sebesült meg.
- Luganszkot olyan szinten sikerült tehermentesíteni, hogy elkezdett az élet a régi kerékvágásba visszatárni. Az emberek feljöttek a pincékből. Takarítják a várost, a romokat. Az iskola szeptemberben elindul, Luganszkban 2500 gyerek kezdi a tanévet. Donyeckben hónapok óta ez volt az első éjszaka, hogy nem nem voltak robbanások és lövöldözés. Luganszkban majd minden háztartásban van újra víz, javítják az elektromos hálózatot. A város előfalvainak házai 50%-ban megsemmisültek. Jelentős károkat szenvedtek a gyárak, ipari létesítmények.


http://www.hidfo.net/2014/08/31/helyzetjelentes-frontrol-deli-ukran-hadsereg-osszeomlott