Ecuador az USA dollár elhagyása érdekében elkezdte megalkotni a világ első hivatalosan is egy országhoz köthető digitális valutáját. A "pénz" decemberben fog bekerülni a gazdaságba az ország központi bankja szerint.
Hídfő.net | Ecuador készen áll a világ első hivatalos digitális valutájára
Részleteket egyelőre nem árult el az Ecuadori Központi Bank, de amit tudni lehet, hogy az új valuta nagyon hasonló lesz a Bitcoinhoz. Az új "pénz" használtata egyelőre teljesen önkéntes alapon fog menni, Ecuador megtartja az USA dollárt is még egy darabig, ami jelenleg az ország hivatalos fizetőeszköze.
Gustavo Solorzano, az Ecuadori Központi Bank helyettes igazgatója szerint fontos kritérium, hogy az új "pénzzel" fizetést mobiltelefonokkal is végre lehessen hajtani. Erre a megoldásokat jelenleg dolgozzák ki az ecuadori telefontársaságok.
Rafael Correa, ecuadori elnök szerint az egyetlen probléma az új valutával, hogy a megalkotása ilyen sokáig tart. Correa egyenlőre nem ismerte el, hogy a végcél az USA dollár teljes elhagyása lenne, azonban a jelek erre mutatnak. Az USA dollár az ország hivatalos fizetőeszköze 2000-ben lett egy súlyos bankösszeomlás után. Ecuador jelenlegi államadóssága 11 milliárd dollár, az ország legnagyobb hitelezője Kína.


http://www.hidfo.net/2014/08/31/ecuador-keszen-all-vilag-elso-hivatalos-digitalis-valutajara