hídfő.net | Putyin és Almazbek Atambajev
Almazbek Atambajev kirgiz államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban megbeszélést tartott a kétoldalú kapcsolatok bővítéséről, valamint Kirgizisztán vámuniós csatlakozásáról és az ország Eurázsiai Gazdasági Unióhoz történő csatlakozásával kapcsolatos kilátásokról. A Mir24 tévécsatorna részletezte a megállapodások témaköreit; Kirgizisztán vámuniós csatlakozását számos közös projekt övezi. Olyan közös befektetések lettek megvitatva a találkozón, mint négy új vízerőmű építése, valamint, hogy Moszkva több mint 1 milliárd dollár értékben biztosít forrásokat a projekt megkezdésével kapcsolatos munkálatokra.
A jelenleg Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia által alkotott vámunió egy az Eurázsiai Gazdasági Unió alapját képező közös piac, ami a várhatóan 2015-ben megalakuló Eurázsiai Unió gazdasági alapját jelenti.
2011 novemberében egy moszkvai konferencián elhangzott, hogy Magyarország is egyike azoknak az országoknak, melyek lehetőséget kapnak majd az Eurázsiai Unióhoz csatlakozásra, - a térségi országok által épített új szövetségi rendszerhez, ami valós alternatívát jelent a saját tagállamait ipar nélküli felvásárlópiaccá degradáló Európai Unióval szemben.
Az Eurázsiai Unió jelenlegi és potenciális tagállamai


http://www.hidfo.net/2014/08/17/kirgizisztan-4-uj-vizeromuvet-epit-az-eurazsiai-csatlakozas-reszekent