Az ukrán hadvezetés még augusztus 6-án indított offenzívája áttörte a Donyecki és Luganszki Népi Milícia gyenge védelmét Sztyepanovka térségében, majd Miuszinszk és Kransznij Lucs térségében érte el lendületének végét. Vele párhuzamosan az akkori déli katlanból (Dibrivka térsége) megindult ukrán kitörés az erősen leharcolt 79. légi szállítású és 24. gépesített ezredek részvételével. Az utóbbi két egység túlélői itt csatlakoztak a támadó ék erőihez, a 30. és 95. gépesített ezredekhez. A jelentések szerint az addigra jelentős veszteségeket szenvedett 79. légi szállítású ezred maradékát azon nyomban ki is vonták a támadás zónájából. Augusztus 9-10-én Debalcevo irányából hatolt előre egy ukrán gépesített egység, mely hátba kívánta támadni Varuseve település mellett a Milícia ott védekező alakulatait. Ekkor az eredetileg délről érkező ukrán egységcsoport már Krasznij Lucs és Antratszit városban vívott helységharcot a milícia erőivel. A kijevi junta seregének célja a fenti települések közelében lévő jelentős közlekedési csomópont ellenőrzése, és Donyeck és agglomerációjának utánpótlástól való megfosztása volt, melyet végül csak pár nap erejéig tudtak elérni. Ekkor a nyugati sajtó már Donyeck és tágabb térségének bekerítésének tényéről cikkezett, holott messze volt még a kijevi "győzelem".

Új-Oroszország hadereje azonban a következő napon sikeres ellenlökéseket hajtott végre, melyekkel megtisztították Miuszinszk, Krasznij Lucs és Antratszit településeket az ellenségtől.
Miuszinszk visszafoglalása után, a Népi Milícia tagjai szétlőtt nyugati kevlársisakot mutatnak a fotósnak, egy kiégett ukrán rakéta-sorozatvető roncsai előtt.
Ez azzal az eredménnyel járt, hogy a 30. és 95. gépesített ezredeket egy kisebb katlanban, Krasznij Lucs városától északkeletre kerítették be, a Debalcevo felől érkezett ukrán egységeket pedig Varuseve településnél szorították védekező állásokba, menekülésüket megakadályozva. Ekkor még fennállt az addig friss alegységekkel feltöltött 24. gépesített ezred utánpótlási vonala is Amvroszijvka felé.
A sztyepanovkai csata utáni terepbejárás felvétele.
Augusztus 12-én a milícia egy gyors támadással elvágta a fent említett ezred visszavonulási útját azzal, hogy ismételten elfoglalta Marinovka határátkelőhelyet és Sztyepanovkát is. Ez utóbbiért komoly csata alakult ki. Tehát ismét bezárult egy katlan és két kisebb zsák, melyben négy ukrán ezred maradéka védekezik éppen. A felkelők Marinovkától nyugatra elhárítottak egy felmentési jelleggel indított ukrán offenzívát is a következő nap során. Augusztus 13-14-én a népi milícia egységei Debalcevo felé támadást intéztek, hogy elejét vegyék egy újabb ukrán offenzívának északnyugati irányból, valamint, hogy ideiglenesen tehermentesítsék Gorlovka városában védekező társaikat is.

Várhatóan a milícia leginkább tüzérségével - melynek száma jelentősen növekedett az augusztus eleji hadizsákmánnyal - fogja sakkban tartani a katlanba szorult ukrán egységeket, hogy a lehető legkevesebb saját veszteség mellett tudják szűkíteni a védekező kijevi alakulatok által uralt területet. Arra számítunk, hogy a Kijevhez hű erők ismételten kitöréssel próbálkoznak majd, hogy egy leendő, másik ukrán - felmentő jellegű - támadással egyesülve kerüljenek ki felkelők halálos szorításából. Az is elképzelhető, hogy megadás helyett, fegyvereiket hátrahagyva, lényegében dezertálva, ismét átkeljenek majd az orosz határon, mint tette azt több száz bajtársuk a néhai déli katlan augusztus első napjaiban történt felszámolása során.