Hat év telt el azóta, hogy a Kaukázus térségében kitört az ötnapos háború, melynek végén Oroszország megállította Grúzia agresszióját Dél-Oszétia ellen. A közelmúlt eseményeiből mindenféleképpen le kell vonnunk a tanulságokat, hiszen a jelenlegi történésekre nézve is fontos vonatkozásai vannak.
2008 augusztus 8-án éjjel a grúz csapatok megkezdték Dél-Oszétia fővárosa, Csinvali megrohamozását. A grúz hadsereg össztűz alá vette a főváros lakónegyedeit. Az akkor még NATO tagságra várományos Grúzia elrettentő erővel lépett fel a szabadságra vágyó civil lakosság ellen. Az a próbálkozás, hogy Grúziát a NATO kötelekébe behúzzák a nyugati hatalmak, az ügy különösen fontos vonatkozása, annál fogva, hogy mára egy velünk határos országban zajlik a nyugat agressziója a civil lakosság ellen. Ahogy Grúzia a NATO tervei szerint cselekedett - a jövőbéli NATO tagság reményében -, az illegitim kijevi kormány is a NATO tagság reményében folytat népirtást dél-kelet Ukrajnában. Abban a dél-kelet Ukrajnában, melynek abszolút többségi lakossága (70-80%-os többségről beszélünk) etnikai orosz, orosz anyanyelven beszél és elutasítja az ő anyanyelvének használatát betiltó, fasisztákból verbuválódó kijevi kormány fennhatóságát.
Hat évvel ezelőtt, a tömegessé váló civil halálesetek miatt az Oroszországi Föderáció döntött az Oszétiában élő oroszok védelmében történő beavatkozásról. Az oszétok többsége orosz útlevéllel rendelkezik, emiatt Moszkva békére kényszerítő katonai beavatkozásról döntött és megkezdte a nyugati haditechnikával Csinvalit megszálló grúz csapatok kiszorítását a térségből. 2008 augusztus 14-én a magyar politikusok épp olyan elkötelezettek voltak a nyugati érdekek kiszolgálása felé, akár csak ma. Orbán Viktor nyilatkozata sokakat megdöbbentett: "Olyasmi történt, amely a hidegháború vége óta nem fordult elő. A nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt". Az európai média - közte a magyar média is - az előzmények ismertetése nélkül bejelentette, hogy Oroszország megtámadta Grúziát. Orbán Viktor pedig követelte, hogy a NATO akadályozza meg az "orosz agressziót", vagyis a jelenleg hazánk élén álló politikus közvetlen katonai konfrontációt sürgetett Oroszországgal.
Hídfő.net | Orbán Viktor
Ne feledjük, hogy Magyarország a NATO tagállama, vagyis egy ilyen katonai konfrontáció azt jelentené, hogy a magyar politikusok háborúba vitték az országot. Hat év telt el azóta, és a magyar külügy közönyössége mit sem változott. A dél-kelet Ukrajnában zajló népirtásról a magyar média hallgat, hazánk külügye nem ítéli el a kijevi junta civil lakosság elleni megtorló akcióit. Eközben az Orbán-kormány hallgatólagosan és tevőlegesen is támogat egy olyan kormányt, amely demokratikus legitimációval nem rendelkezik, a nyugati országok által fegyveres hatalomátvétellel lett hatalomra juttatva.
Bizonyítható, hogy az úgynevezett kijevi forradalmat civilként mutatkozó nyugati zsoldosok kezdték meg, ahogyan az is fotókkal, videofelvételekkel bizonyított, hogy azok a mesterlövészek, akik a kijevi tüntetőkre és a rendőri erőkre egyaránt lőttek - vagyis a tüntetések radikalizálását folytatták - a NATO iraki és afganisztáni misszióiban is feltűntek korábban. Elfogadhatatlan, hogy hazánk külpolitikája támogasson egy fegyveres hatalomátvétel által pozícióba tett kormányt a szomszédos országokban. A magyar külügy hallgatólagos és tevőleges támogatása nem csak a magyar lakosságot sodorja veszélybe, de a térség stabilitását is aláássa.
2008 augusztus 15-én írta alá a háborús bűnös Szaakasvili, Grúzia akkori elnöke a fegyverszüneti megállapodást, miután a konfliktus az atlantista gyarmatosítás meghiúsításával végződött. Augusztus 16-án Dimitrij Medvegyev orosz elnök is aláírta a megállapodást a fegyvernyugvásról. Orbán Viktor azonban hatalomra jutott Magyarországon, és a magyar külügy számos olyan tevékenységet folytat, amire más értelmes magyarázat nincs, mint hogy hazánkban a nyugati érdek gátlástalan kiszolgálása jutott hatalomra.
Elfogadhatatlan, hogy hazánk kormánya - legyen az jobboldali vagy baloldali - részt vegyen a nyugat gyarmatosító háborúiban, és a NATO egy felforgató művelete által hatalomra juttatott, több ezer civil halálához vezető tragédiákért felelős kormányt támogató politikai erő álljon Magyarország élén. Határozottan ellenezzük a nyugati kormányok beavatkozását az ukrajnai háborúba, ami egy nyugatról vezérelt forradalommal kényszerítette ki az orosz többségű területek szabadságharcát. Ellenezzük a magyar katonák bevetését külföldön, idegen országok érdekében folytatott missziókban, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy hazánk kormánya egy szomszédos ország demokratikusan megválasztott kormányának fegyveres puccsal eltávolítását ne ítélje el.


http://www.hidfo.net/2014/08/17/hat-ev-telt-el-gruz-haboru-ota-orban-pozicioja-valtozatlan