2014. július 19., szombat

Törökország is kiszorítja a dollárt

Törökország Gazdasági Fejlesztési Minisztériuma felkérte Oroszországot, hogy a továbbiakban saját nemzeti valutáikat használják a külkereskedelemben, ami indirekt módon annyit jelent, hogy megkezdik a dollár kiszorítását a keleti gazdasági kapcsolatok tekintetében. A két ország gazdasági miniszterei megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok bővítéséről. 2013-ban az Oroszország és Törökország közti kereskedelmi kapcsolatok mintegy 32,7 milliárd dollárt tettek ki, így az orosz gazdaság Törökország második legnagyobb partnere.
Az orosz hatóságok több térségi állammal is tárgyalásokat kezdtek a nemzeti valutában folytatott kereskedelem újbóli bevezetéséről, mert az ukrán helyzet súlyosbodása miatt minden, a dollárt a külkereskedelemben fizetőeszközként használó ország fokozott kockázatot jelent. Az orosz gazdasági miniszter megjegyezte, a közelmúltban az orosz-török kereskedelmi kapcsolatok összértékében 4,5%-os csökkenés volt tapasztalható, de ez főként a kedvezőtlen gazdasági környezetnek tudható be. Most mindkét ország fokozott erőfeszítéseket tesz arra, hogy a kétoldalú kapcsolatok korábbi pozitív trendjeit helyreállítsák.
Jelenleg egy közös munkacsoport dolgozik a két ország bankrendszereinek összehangolásán, hogy a nemzeti valuták használata biztonságosabb legyen. A török gazdasági miniszter már bejelentette, hogy érdekeltek egy orosz szállítmányozási és logisztikai központ létrehozásában, amiben összekapcsolják a tengeri kikötőket, reptereket, a vasúti útvonalakat és az úthálózat főbb csomópontjait.
Törökország Moszkva felé fordulása végleg bezárhatja a kaput a Nabucco projekt előtt, amit az Európai Unió továbbra is fel akarna éleszteni. Brüsszel a békés üzleti kapcsolatokon keresztül elérhető orosz gáz helyett inkább politikailag instabil közvetítő országok tucatjain át szállítaná a gázt, amivel megalapozná nem csak az amerikai haderő térségi jelenlétének szükségességét, de az Európai Unió egészének energiaellátását Washington szénhidrogénekért vívott háborúitól teszi függővé.

http://www.hidfo.net/2014/07/19/torokorszag-kiszoritja-dollart

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése