2014. július 19., szombat

Életünk a víz!



Földünk felszínének jelentős részét víz borítja. A nagy mennyiség ellenére azonban mégis azt mondhatjuk, hogy az ember számára fogyasztható víz csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.
A Föld felszínének folyamatos változása, a globális éghajlatváltozás mellett és annak hatásainak kiaknázásával, saját hasznára fordításával az ember mindennapi tevékenysége során is hatással van és lehet a vízkészlet megújulására, a vízen keresztül pedig a tiszta biológiai életre. Hiszen a víz a legtöbb valamirevaló kulturában a tisztaság szinonímája.

Sajnálatos módon kutatások eredményei azt mutatják, hogy a felmelegedésnek, a felelőtlen vízgazdálkodásnak, a mezőgazdasági vegyianyagok „víztaszító”, magyarán szikesító, nem vízkötő hatásának köszönhetően, - mely hatás a kulturnövények vízkészletét demoralizálja - az emberiség által elérhető vízkészlet folyamatosan csökken. A helyzetet tovább rontja, hogy ez a probléma ott ölt súlyos méreteket, ahol már eddig is kevés volt az éltető víz. Ami korábban csak jóslat volt, az már a valóság, miszerint a jövőbeni legsúlyosabb problémát a vízhiány fogja okozni a Földön.
Miután a víz a földi élet egyik alapfeltétele, fontosnak tartjuk, hogy vigyázzunk a vízre, tudatos és környezetkímélő eljárásokkal óvjuk az éltető forrásokat, hogy a jövő nemzedékének ez az alapvető életelem továbbra is rendelkezésére álljon.

Célunk,
hogy felhívjuk a figyelmét a természet szeretetére, a környezetünk megóvására, hogy olvasóink, nemzetünk, társadalmunk belátó aktivitásukkal, munkájukkal, odafigyelésükkel értékeket tudnak megőrizni, teremteni, környezetüket szebbé, egészségesebbé tudják tenni. Továbbá felhívásunkkal szeretnénk a magyar szülők felelősségét felébreszteni és rajtuk keresztül a jövő gyermekeinek figyelmét felhívni erre a világméretű problémára illetve olyan ötletekre-praktikákra, melyekkel már gyermekkorban sokat tehetünk Földünk vízkészletének védelméért, legfőképpen annak, fontosságának a tudatosításával védelmünk érdekében.
Magyarország kiemelt és kivételes figyelmet ígényel ebben a tekintetben, főleg tőlünk, magyaroktól…
…és ezt mások is tudják, nem véletlenül bitorolják és dézsmálják vízkészletünket!

Dr. Madarasi Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése