2014. július 5., szombat

Néhány adalék az ukrán offenzívához

Négy nappal ezelőtt járt le az új ukrán bábelnök tűzszüneti rendelkezése. Természetes, hogy maga a tűzszünet meghirdetése is csak egy, az elmúlt hónapok sorozatába illeszkedő hazugság és propagandafogás volt. Az ukrán hadsereg ezt az egy hetet semmi egyébre nem használta, mint arra, hogy a nyugatról jött egy milliárd dollárból üzemanyagot bocsásson a hadsereg rendelkezésére, valamint arra, hogy a leharcolt és erősen demoralizált hadsereget lecserélje, illetve feltöltse. Mostanra a harmincezer donbaszi milicistával 150 000 ukrán katona néz farkasszemet. Ezek egy része tartalékban állomásozik más, még fegyveresen nem fellázadt orosz területen, és nagyjából a fele vesz részt a harcokban.
Nyereségek: Az ukrán offenzíva két részre osztható. Az egyik, hogy északról és a déli keskeny földsávról támadást indítson, és igyekezzen visszaszerezni a határvonalat, másik részről három nagyobb város ellen indítottak offenzívát; Donbasz, Szlavjanszk és Luganszk. A hadműveletek eddigi eredményei, hogy sikerült két határátkelő felett átvenni az irányítást. Elfoglaltak egy megerősített falut Szlavjanszk előtt, és a milícia eddigi jelentései szerint megöltek nagyjából 150 milicistát, és foglyul ejtettek 50 embert. További eredmény, hogy a donbaszi területre a városok között több helyen sikerrel betörtek, Szlavjanszkot nagyjából körbekerítették. Emiatt a szlavjanszki milícia az éjszaka folyamán feladta a várost és áttelepült Kramatorszkba.
Hídfő.net | Ukrán bevonulás SzlavjanszkbaUkrán bevonulás Szlavjanszkba
Veszteségek: A legjelentősebbnek nevezhető, hogy a Donbasz melletti tankcsatát elvesztették, négy tank veszteség után visszavonultak. Ezen kívül elvesztettek négy repülőgépet, két helikoptert, egy légvédelmi rakétás egységet, több teherautót és páncélozott járművet. A Szlavjanszk mellett elfoglalt falu után az ukrán parancsnokok úgy gondolták, hogy áttörték a város védelmét, és egy harcjármű konvoj lerohanta a várost. A város előtt az egész konvojt megsemmisítették. Az összecsapás után döntött úgy a milícia, hogy kivonja erőit, mert az ukrán hadsereg nagyon nagy túlerővel támadja a várost. A kivonuló milícia szerint ezzel időt nyernek, mert napok kellenek hozzá, hogy a hadsereg újra áttelepítse tüzérségét. Az ukrán hadsereg élőerő veszteségei felmérhetetlenek. Az teljesen nyilvánvaló, hogy az ukrán kormány beismert adatai a Grimm fivérek mesekönyvébe illik, az elismert négy halottal. A milícia közlése szerint legalább 200 halottal kell számolni, de inkább több, mivel összesítésre semmi lehetőség. Akár háromszor ennyi is lehet.
A veszteségek arányáról egy nagyon érdekes mellékkörülmény is világos képet ad: az ukrán veszteségek között mára elenyésző a külföldi zsoldosok száma. A témáról az orosz sajtó egy FSZB tiszttel beszélgetett, aki ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy akkor zuhan vissza a zsoldosok aránya, ha nagyok a veszteségek. A zsoldosok ugyanis nem azért mennek harcolni, hogy elessenek a harcokban, hanem, hogy pénzt keressenek. Amikor a harc olyan irányt vesz, hogy túl sok zsoldos esik el, a többiek egyszerűen lelépnek. Nekik ugyanis nincs érdekük a háborúban, nem szándékoznak meghalni.
Az is tény - ezzel még a nyugati sajtó is foglalkozik -, hogy az ukrán hadsereg morálja rendkívül alacsony. Ennek több oka is van. Elsődleges oka, hogy az ellátmány nemcsak kevés és minőségtelen, hanem sok esetben penészes, romlott, - de olyan is van, hogy napokig nincs, azt esznek, amit találnak. Megkezdődtek a fosztogatások. Ezután már csak idő kérdése, mikor kezdődik meg a nemi erőszak és a rablás. Másodsorban azért, mert egyre több hír jut el a katonákhoz arról, hogy a megadott célpontjaik, amiket tüzérséggel lőnek, vagy a repülők bombáznak, nagyrészt civil célpontok. Márpedig az ilyenfajta vérontásból, sok esetben testvérgyilkosságokból elegük van. Félnek attól is, hogy előbb-utóbb az orosz nyomásra civilek elleni terrorista hadjárattá minősítik az ukránok hadmozdulatait, és legtöbbjük a börtönben köt ki.
Szlavjanszk területén, az ukrán haderő beavatkozását követően
A hadmozdulatok és a veszteségek alakulása miatt mára egyértelmű, hogy Oroszország valóban nem támogatja modern haditechnikával a donbasziakat. Van humanitárius segítség, orvosi segítség, talán még némi fegyver is átjut a határon, de komoly fegyverzettel az orosz hadsereg nem látja el a milíciákat. Tudni ezt abból a tényből, hogy a milícia nem tud újabb csapatokat besorozni, mert nincs fegyver a számukra. Az orosz sajtó munkatársa látott olyan milicistát, aki az áteresztő ponton egy husánggal volt felfegyverezve. Köszönhetően az orosz gazdag támogatóknak, a lakosság és a milícia élelemellátása nagyon jó. Az azonban már némi aggodalomra adhat okot nyugaton, hogy Moszkvának egyre jobban elege van a civilek mészárlásából, az orosz népi nyomás egyre nagyobb a kormányon és Putyin elnökön emiatt.
A határ orosz oldalán szépen lassan újra 65 000 katonát vontak össze az oroszok, a Fekete-tengeren nagy hadgyakorlat kezdődött. Angela Merkel német kancellárnő indulatosan utasította Porosenkót telefonon, hogy azonnal léptesse életbe a július 2-án négyoldalú megbeszélésben foglalt megállapodásokat. Porosenkó mindezt megtagadta, valószínűleg azért, mert parancsnokai szerint július ötödikére győzelemmel zárul az offenzíva. Mivel ötödike van, a győzelemnek pedig egyenlőre semmi jele, az ukrán vezetés elkezdhet elgondolkodni, ha ellenszegül a nyugati irányításnak, mi lesz a sorsa. Merkel reakciója jelzés, mára valóban félnek az orosz beavatkozástól. Ha Moszkva megelégeli a civilek terrorizálását, 65 000 katonával 24 óra alatt elfoglalja egész Kelet-Ukrajnát. Az orosz politika mostanra jelentős lépéseket tett a kijevi vezetés kollektív háborús bűnössé nyilvánítására, amit a média napi szinten propagál. Mindez azt vetíti előre, hogy egy esetleges orosz beavatkozás nem csak az ország keleti régióit, hanem Ukrajna egészét fogja érinteni.

http://www.hidfo.net/2014/07/05/nehany-adalek-az-ukran-offenzivahoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése