2014. július 26., szombat

Államcsőd kényszerével fenyegeti az USA Argentínát

 Ha semmi sem változik, július végén államcsődöt lesz kénytelen jelenteni Argentína - harangozzák be a dél-amerikai "katasztrófát" nagylelkűen amerikai sajtósok.
Hullnak a szerencsecsillagok ott, ahol felragyog a Nap!

Tizenkét év alatt másodszor csődölhet be Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága, mivel 2002-es 100 milliárd dolláros fizetésképtelensége után hedge fundoknak adott el bóvli kötvényeket, ők pedig most 1,33 milliárdnyi jussukat követelik, plusz a kamatokat.
Sajnos gyerekek ilyen a profitéhség, melyet a jól kifundált tőzsdétekkel lepleztek. Nem volt kötelező az argentín részvények felvásárlása, de mivel extranyereséget reméltetek, hát hoppon maradtatok. erre szokták mifelénk mondani, hogy a fagyi visszanyal. Az USA pénzügyi cápái természetesen bíróságra vitték a dolgot. Több bírósági tárgyalás után Thomas Griesa amerikai kerületi bíró döntött arról, hogy Argentínának július 31-éig fizetnie kell. Ha pedig ennek nem tesznek eleget, csődöt kell jelenteniük, ugyanis Griesa megtiltotta, hogy az ügy rendezéséig az argentinok teljesítsék adósságszolgálatukat. Az ország eközben recesszióval küszködik, csökkennek a tartalékok és szárnyal az infláció – stilusú hírekkel próbálják távol tartani az esetleges tisztességes - Pl. BRICS befektetőket, persze ők fütyülnek az USA média állításaira - nem úgy, mint a Reuters mocsokárádata. Az, hogy otthon mekkora galibát fog okozni pedig nagyrészt attól függ majd, hogy milyen gyorsan tud kimászni a kutyaszorítóból az állam. A lehető legrövidebb időn belüli rendezéshez pedig az kell, hogy meggyőzzék a hitelezőket: készen állnak a fürge tárgyalásokra. Valószínűleg a hozamok emelkednek majd, ami nem tesz jót a befektetési környezetnek, a csőd maga pedig a fizetőeszközre lehet negatív hatással. Az argentin peso eddig 20 százalékot gyengült idén - folyatja a Reuters.
Nyilatkozzák vesreségüket is elismerve: "Az államcsőd a világgazdaságot különösebben nem rázná meg, hiszen Argentína már most is nagyrészt levált a nemzetközi piacokról."
Vajon miért?
"Jelentjük, Argentína talpra fog állni, bármily fájó is ez a világ északi felén!" - reagálva erre az argentín vezetés. Nyílván itt nem az újabb kapzsi USA segítségre gondolnak...

Bíró Dalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése