Mihail Szaakasvili egy német lapnak nyilatkozva azt mondta, az ukrán államiság a megszűnés szélére jutott; megszűnt az állami erőszakmonopólium, az országban hatósági ellenállás nélkül működnek a félkatonai szervezetek.
Az ukrán államiság a megszűnés szélére jutott; ma már gyakorlatilag bárkinek lehet saját fegyveres félkatonai szervezete, melyek működését a hatóságok nem korlátozzák. Az ország vagyona hét személy kezében van, de a félkatonai csoportok szabad működése miatt erősödő szeparatizmus is az ukrán államiság megbomlásának irányába hat – mondta Mihail Szaakasvili egy német napilapnak nyilatkozva.
Odessza volt kormányzója a Die Presse hasábjain megjelent interjú során kifejtette, hogy az országot belülről fenyegeti a korrupció és az oligarchák uralma, kívülről pedig az orosz katonai nyomás és a nemzetiségi alapon erősödő szeparatista törekvések bonthatják meg Ukrajna államiságát. Szaakasvili szerint
ma már bármelyik milliárdosnak lehet saját fegyveres neonáci szervezete Ukrajnában
de Petro Porosenko és a védelmi miniszter fennhatósága alá is tartoznak ilyen csoportok, melyek szisztematikus katonai felkészítést kapnak és éles lőfegyverekkel szabadon működnek Ukrajna területén. Az érdekellentétben álló oligarchák ezeket a szervezeteket használják az egymással leszámolásra, tevékenységük pedig tovább erősíti a krími népszavazás óta egyébként is határozottabban megmutatkozó szeparatista érzületeket.
Szaakasvili kifejezetten Kárpátalja vonatkozásában azt mondta, hogy fokozatosan olyan szintre jut a szeparatizmus, ami akár az ország területi egységének megbomlásához is vezethet.
Odessza volt kormányzója szerint ugyanezek a problémák – a korrupció, az oligarchák mindenre kiterjedő befolyása – a Janukovics-korszakban is jelen volt, de akkor legalább még működött olyan szinten az államigazgatás, hogy a szélsőségesek nem gyilkolhattak meg bárkit a nyílt utcán.
Szaakasvili megfogalmazásában az EuroMaidan során “a régi rendszert megsemmisítették, de senki nem épített fel újat helyette. Ez nagyon veszélyes folyamatokat indított be.”

http://www.hidfo.ru/2018/02/ukrajna-mesterseges-allam-a-megszunes-szelere-jutott/