Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tegnapi közlése szerint az Amerikai Egyesült Államok fokozza katonai jelenlétét Európában, és nem tudja javasolni, hogy Európa egy védelmi unióval megpróbálja szavatolni saját biztonságát.
Az Európai Unió nem képes saját erőből megvédeni magát, és az ilyen irányú védelmi együttműködésnek nem csak előnyei, de kockázatai is vannak – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az 54. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián felszólalva.
A NATO-tisztviselő elmondása szerint az európai védelmi unió kezdeményezése addig támogatandó, ameddig nem a NATO-tól függetlenül, hanem azt erősítve működik, ezáltal is megerősítve az észak-atlanti szövetséget és a “transzatlanti köteléket.”
A NATO-főtitikár felszólalása során egyértelműen megmutatkozott, hogy Stoltenberg európai részről a katonai kiadások fokozását kívánatosnak tartja, ugyanakkor a NATO elképzelései szerint nem az európai védelmi ipar bővítésére, hanem az amerikai fegyvergyártó-cégek termékeinek vásárlására kellene fordítani ezt az összeget.
Stoltenberg számára az újságírók kínos kérdéseket tettek fel; többek közt megkérdezték, a jövőben hogyan próbál a NATO több missziója során is a német haderőre támaszkodni, miután nemrég nyilvánosságra jutott, hogy Németország már nem tudja ellátni ezeket a feladatokat. A NATO-főtitkár nem válaszolt az újságíró kérdésére, ehelyett részletezte, hogy Németország mely NATO-missziókban kell részt vegyen, illetve elismerte, hogy 20 éven át a katonai kiadások csökkentése jelentősen lekorlátozta a német katonai lehetőségeket, emiatt a NATO a katonai kiadások fokozását várja el Németországtól.
Stoltenberg válaszából nem derült ki, hogyan tervezik megoldani azt a problémát, hogy a gyakorlatban nem is üzemképesek azok a német páncélosok, amivel a NATO Oroszországot próbálná elrettenteni a katonai agressziótól.
Az Al-Dzsaszíra újságírója azt kérdezte a NATO-főtitkártól; az elmúlt egy év során sikerült-e meggyőznie arról Donald Trumpot, hogy a NATO nem egy elavult szervezet? Stoltenberg erre azt a választ adta, hogy az Egyesült Államok fokozza katonai jelenlétét Európában és rengeteg fegyvert értékesít az európai kontinensen, amit az USA részéről erős NATO-elkötelezettségként kell értelmezni.

http://www.hidfo.ru/2018/02/az-europai-haderofejlesztes-ellen-kampanyol-a-nato-fotitkar/