Csütörtökön a szenátus fegyveres erőkért felelős bizottsága elé került a védelmi költségvetés tervezetének módosított irata. A dokumentumból kivették azt a javaslatot, miszerint a nőknek is regisztrálniuk kellene az esetleges sorozáshoz használható adatbázisba.
A 2018-as pénzügyi év költségvetési tervezetéhez többek közt Jackie Speier kaliforniai képviselő tette hozzá a javaslatot, miszerint a nőknek is regisztrálniuk kellene a Selective Service System adatbázisába, ami a sorkatonai szolgálatra alkalmas személyek adatait tartalmazza.
A politikus azzal érvelt, hogy “egy esetleges sorozás alkalmából egyenlően kell kezelni a férfiakat és a nőket”. Bár az Egyesült Államok már évtizedekkel ezelőtt eltörölte a kötelező sorkatonai szolgálatot, minden 18 és 26 év közti férfinak regisztrálnia kell a Selective Service System adatbázisába, ami alapján egy esetleges kiterjedt háború esetén meg tudnák kezdeni a sorozást. A kezdeményezés előterjesztői azt akarták elérni, hogy ebbe az adatbázisba legyen kötelező a regisztráció nők számára is. A javaslat végül 33-28 szavazati arányban bukott el a bizottsági szavazáson.
A szenátus tavaly már támogatását adta egy hasonló javaslathoz, de annak anyagi vonzatai miatt végül levették napirendről ezt a kérdést.

http://www.hidfo.ru/2017/07/megse-regisztraltatna-a-hadra-foghato-noket-az-egyesult-allamok/