A török kormány újra megtiltotta, hogy német politikusok látogassanak az Incirlik légibázison állomásozó NATO-katonákhoz. A Szputnyik rádiónak nyilatkozva egy politológus lázadásként jellemezte a törökök NATO-val kapcsolatos döntéseit.
Törökország Németországgal ápolt kapcsolata jelentősen megromlott az utóbbi hónapok során, mióta Ankara úgy döntött, hogy a NATO-val, az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval szemben egyaránt független alapállást vesz fel. Törökország Nyugattal való kapcsolata új dimenziót nyert. Törökország elkezdett nyomást gyakorolni Németországra a német újságírókkal, törvényhozókkal és katonai személyzettel kapcsolatban. Az Incirlik légibázis körül kialakult helyzetet alapul véve Erdogan nyíltan szembefordult Angela Merkellel” – mondta Jurij Pocsta a Szputnyik rádiónak nyilatkozva.

Jelenleg 250 német katona állomásozik az Incirlik bázison, egy az amerikai hadsereg által irányított terrorellenes művelet részeként.
Nem ez az első alkalom, hogy Ankara nem engedélyezte a német törvényhozóknak az Incirlik bázison tartózkodó NATO-katonák meglátogatását. Ugyanilyen korlátozásokat vezettek be, miután a Bundestag egy határozat elfogadásával népirtássá nyilvánította az Oszmán Birodalom örmények elleni bűncselekményeit.

Ankara döntései arra ösztönözték a német kormányt, hogy új helyszínt keressenek és megkezdjék az Incirlik bázis elhagyásának előkészítését. Korábban a német védelmi minisztérium szóvivője, Jens Flosdorff, majd később a védelmi bizottság elnöke, Wolfgang Hellmich is arról beszélt, hogy a német katonákat kivonhatják Törökországból, alternatívaként pedig Jordániát nevezték meg.
A Szputnyik rádiónak nyilatkozó politológus szerint utóbbi azt jelenti, hogy Jordánia mostanra megbízhatóbb partner a Nyugat számára, Törökország pedig egyre kiszámíthatatlanabbá válik a NATO-szövetségesek számára. Amennyiben a németek elkezdik áthelyezni a Törökországban állomásozó fegyveres erőket, ez „hatalmas botrányt” robbantana ki a NATO-országok közt. – mondta, hozzátéve, hogy a németeknek már az áthelyezés lebonyolítása is komoly gazdasági terhet jelentene, és a Törökország által tett lépések a nyugati országok számára elfogadhatatlanok, egyfajta lázadást jelentenek a NATO szervezetében.

http://www.hidfo.ru/2017/05/torokorszag-egy-nato-n-beluli-lazadas-elere-allt/