Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerint az Európai Unió külügyminiszterei mindannyian támogatják az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását.
Az EU külügyminiszterei támogatták az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását – mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, az EU Külügyi Tanácsának hétfői, brüsszeli találkozója után.
A találkozó során felszólalók többsége megerősítette, hogy az Oroszország elleni szankciókat folytatni kell. Oroszország egy nem együttműködő ország, nem hajtja végre a minszki egyezmény feltételeit, ezért nincs miről tárgyalni.” – mondta a PAP hírügynökség kérdésére válaszolva.
2014-ben a demokratikus választások nélkül hatalomra jutó kijevi kormány katonai offenzívát indított az ország délkeleti régiója ellen, ahol a többségi orosz lakosság úgy döntött, hogy a puccsisták legitimitásának elismerése helyett inkább népszavazást és saját országgyűlési választásokat tart.
2015 februárban az érintett felek Belorusszia fővárosában aláírták a tűzszüneti egyezményt, amit Franciaország, Németország és Oroszország közvetítésével sikerült elérni. Az úgynevezett normandiai négyek sikerét követően azonban kiújultak a harcok, a felek kölcsönösen a tűzszüneti egyezmény sértésével vádolták egymást.
Az Európai Unió azt követően hozott szankciókat Oroszország ellen, hogy egy Ukrajnától elszakadó terület, a Krím-félsziget többségi lakossága népszavazással döntött arról, hogy csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz. Miután az orosz lakosság a puccsal hatalomra jutott kormányt nem ismerte el, a nyugati országok nem ismerték el a népszavazás eredményeit, és máig Ukrajna részének, „megszállás alatt álló területnek” tartják a Krím-félszigetet.

http://www.hidfo.ru/2017/05/az-eu-kulugyminiszterei-tamogatjak-a-szankciok-meghosszabbitasat/