Egy finn napilap beszámolójából kiderült, hogy 2015 óta rekordot döntött az irakiakkal házasodó finn nők száma. Szakértők szerint az európai törvények is azt segítik elő, hogy a bevándorlók európaiakkal házasodjanak.
Az irakiak váltak a legnépszerűbb külföldi partnerekké a finn nők körében – derült ki a Keskisuomalainen finn napilap által közölt beszámolóból. A lap azt írja, az irakiakkal házasodó finn nők száma 2015 óta rekordot döntött; csak az utóbbi egy év folyamán 135 finn nő házasodott össze iraki bevándorlóval, és 54 finn férfi vett feleségül iraki nőt. A statisztika szerint ez kétszeres növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest.
A lap emellett egy olyan véleményt is leközölt, miszerint teljesen természetes, hogy a finn lányok iraki migránsokkal állnak össze.
„Természetes, hogy a kapcsolatok száma növekedni kezd. A menedékkérők többnyire fiatal és egyedülálló emberek. Mindemellett, a házasság legitim okot szolgáltat a tartózkodási engedély megszerzésére.” – mondta Sanna Rummakko, a Menekültügyi Tanácsadó Központ nevű civil szervezet szóvivője.
A lap emellett megszólaltatott más civil szervezeteket is, így többek között kiderült, hogy a migránssegítő aktivisták körében is előfordul, hogy bevándorlókhoz mennek feleségül. Elli Heikkilä szerint „amikor a befogadó-központokat országszerte megnyitották, sokan jelentkeztek önkéntesnek. A találkozók során romantikus kapcsolatok is szövődtek.”
Rummakko szerint Finnországban a házasság nagyon erős jogi alapot ad a tartózkodási jog megszerzéséhez, így a menedékkérők gyakorlatilag akkor kerülnek előnyösebb helyzetbe, ha egy finn állampolgárral tudnak házasságra lépni. Tavaly 83 iraki állampolgár kapott tartózkodási jogot ilyen indokkal.

http://www.hidfo.ru/2017/05/leginkabb-irakiakkal-hazasodnak-a-finn-lanyok/