Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az uniós intézményeket nem érintette az utóbbi napokban zajló globális kibertámadás.
Schinas szerint az Európai Bizottság nem kapott jelentést olyan esetekről, hogy a globális szinten zajló hackertámadások uniós intézményeket is céloztak volna.
Múlt hét pénteken a Kaspersky Lab több mint 45000 ransomware támadást regisztrált a világ 74 országában, ezek közül a legtöbb célpont Oroszországban található. A vállalat jelentése szerint a támadásokat a WannaCry nevű zsarolóvírussal hajtották végre, mely közel száz ország hálózatait fertőzte meg és a felhasználóktól pénzt követelt a deaktiválásáért cserébe.
Vasárnap az Europol igazgatója, Rob Wainwright azt mondta, a munkahét kezdetével kiújulhatnak a támadások. Wainwright szerint a zsarolóvírus eddig 150 ország 200000 felhasználóját érintette, beleértve nagyvállalatok rendszereit is.
A Microsoft értékelése szerint a globális szinten zajló kibertámadáshoz használt ransomware az Egyesült Államokból származik, a támadók olyan fájlokból hozták létre, melyeket az NSA adatállományából szivárogtattak ki ismeretlen személyek.

http://www.hidfo.ru/2017/05/az-unios-intezmenyeket-nem-erintette-a-kibertamadas/Volt CIA-főnök:
nincs állami szereplő a hackertámadások mögött

A CIA volt igazgatója, Michael Morell szerint nincs kormányzati struktúra a múlt hét folyamán zsarolóvírussal elkövetett hackertámadások mögött.
Morell a CBS News-nak adott interjú során kijelentette, hogy ezek a hackertámadások a történelem eddig elkövetett legnagyobb kiberbűncselekményei, de semmilyen állami szereplő nem áll mögöttük. A CIA volt igazgatója szerint nem egy nemzetállam áll a támadások mögött, hanem nemzetközi szervezett bűnözői csoportok.
Az interjút azt követően publikálták, hogy Donald Trump belbiztonsági tanácsadója, Tom Bossert bejelentette; nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a támadások mögött állami szereplő állhat.
A Microsoft közlése szerint a globális mértékben terjedő zsarolóvírus az NSA adatállományából eredeztethető, ismeretlen személyek az amerikai titkosszolgálatoktól kiszivárogtatott fájlokat használták fel a kártevő felépítésére.

http://www.hidfo.ru/2017/05/volt-cia-fonok-nincs-allami-szereplo-a-hackertamadasok-mogott/