Az európai hatalmak az úgynevezett normandiai formátum keretein belül folytattak tárgyalásokat az ukrán válság rendezéséről, de a tárgyalássorozaton hivatalosan nem vett részt amerikai küldöttség. Az ukrán elnök azonban azt mondja, az amerikaiak is mindvégig részt vettek, hiszen Ukrajna mindenről tájékoztatta őket.
Az Amerikai Egyesült Államok is részt vett a normandiai négyek Donbassz-konfliktus rendezését szolgáló tárgyalássorozatában – mondta Petro Porosenko ukrán elnök egy vasárnapi sajtótájékoztatón.
Az ukrán válság rendezését szolgáló tárgyalássorozatok az úgynevezett normandiai négyes formátum keretein belül zajlottak, ami azt jelenti, hogy Oroszország, Németország, Franciaország és Ukrajna vezetői folytattak tárgyalásokat a válságrendezésről. Az ukrán elnök azonban vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ukrán fél mindvégig mindenről tájékoztatta az amerikaiakat, így indirekt módon ők is “részt vettek a válságrendezésben”.
„Véget akarok vetni az azzal kapcsolatos felvetéseknek, hogy az Egyesült Államokat be kell vonni a normandiai formátumba. Hangsúlyoznám, hogy az Egyesült Államok eddig is részt vett és ez után is részt fog venni a tárgyalásokon. Mindvégig – beleértve a korábbi adminisztrációt is – egy megfelelő rangú amerikai diplomatát tájékoztattunk a normandiai formátum tárgyalásainak tartalmáról, így ezek egyeztetve voltak amerikai partnereinkkel.” – mondta.
Sigmar Gabriel jelenlegi német külügyminiszter februárban azt mondta, hogy a normandiai formátumot az eddigi keretek közt kell tartani, és az Amerikai Egyesült Államokat nem kell bevonni az ukrán válság rendezésébe.
2015 februárban az ukrán delegáció és az Ukrajnától elszakadó régiók vezetői aláírták a minszki egyezményt, melynek célja az volt, hogy véget vessen a háborúnak. A megállapodás Németország, Franciaország és Oroszország közvetítésével jött létre. Később a háború helyi jelleggel tovább folytatódott, a két érintett fél egymást vádolja a tűzszünet sértésével. Bár a minszki egyezmény szerint minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét, kormányközi egyezmények keretén belül továbbra is amerikai fegyveresek tartózkodnak Ukrajnában.

http://www.hidfo.ru/2017/05/aki-az-ukranokkal-targyal-amerikaval-targyal/