A kínai külügyminisztérium egy pénteki sajtótájékoztatón közölte; elismerik és tisztelik Bassár el-Aszad kormányát, és elutasítják annak lehetőségét, hogy a szíriai nép helyett más döntsön az ország sorsáról.
A külügyminisztérium pénteken kiadta állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hadsereg tegnap éjjel rakétatámadást intézett egy szíriai katonai létesítmény ellen, nagy mértékben hátráltatva ezzel a terrorellenes harcot.
Hua Chunying külügyi szóvivő azt mondta, Kína tiszteletben tartja Bassár el-Aszad politikai rendszerét, és az ország lakossága maga kell döntsön annak sorsáról.
„Tiszteletben tartjuk a szíriai nép döntését. Úgy gondoljuk, a szíriai nép maga kell döntsön saját sorsáról.” – mondta.
Az amerikai hadsereg csütörtökön Szíria egy eddig még épségben maradt katonai létesítményét rombolta le. Az USA hosszú évek óta különböző módokon támogatja az állam ellen fegyveres harcot folytató csoportokat, melyeket a nyugati sajtóban „mérsékelt lázadóknak” neveznek. Szíria legitim kormányától azonban az amerikai hadsereg semmilyen engedélyt nem kapott arra, hogy az ország területén működjön, tevékenységük emiatt egy szuverén ország elleni agressziónak minősül.


Bassár el-Aszád kormányát a nyugati országok akarják elmozdítani, ám az euro-atlanti tömbön kívül a legitim kormánynak kiterjedt nemzetközi támogatottsága van. Konstantin Kosacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának vezetője korábban szintén hangsúlyozta, hogy a válság rendezését kizárólag a legitim – megválasztott – kormány támogatásával lehet elképzelni, minden más alternatíva csak az ország anarchiába döntését jelenti.

http://www.hidfo.ru/2017/04/kina-is-kiall-sziria-legitim-kormanya-mellett/