A Soros-egyetem vezetői hamarabb tudtak az amerikai delegáció érkezéséről, mint a külügyminisztérium. Ezek után nehéz lenne tagadni, hogy az egyetem amerikai kormányzati érdeket képvisel, és működését nagyon is szükséges államközi egyezmény keretei közt tartani.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud arról, hogy az amerikai külügy megbízottakat küld Budapestre, kifejezetten a CEU ügyének tárgyalása céljából. A delegáció érkezéséről csak a Soros-egyetem vezetőit értesítették.
Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke a The Chronicle of Higher Education című lapnak adott interjú során kijelentette; “Ma reggel kaptam egy üzenetet, hogy az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten.” Az ATV.hu kérdésére azonban a külügyminisztérium közölte; nem kaptak értesítést ilyen ügyben delegáció érkezéséről.
Menczer Tamás, a tárca kommunikációs igazgatója azt mondta, “Ha ilyenről hivatalosan információt kapunk, gondoskodni fogunk a küldöttség megfelelő szintű fogadásáról.”
Egyelőre azonban a KM nem kapott értesítést, a Soros-egyetem láthatóan hamarabb értesül az amerikai külügy Magyarországgal kapcsolatos terveiről, mint a magyar külügyminisztérium. Ezek után nehéz lenne tagadni, hogy az egyetem amerikai kormányzati érdeket képvisel, és működését nagyon is szükséges államközi egyezmény keretei közt tartani.

http://www.hidfo.ru/2017/04/a-kulugyminiszterium-helyett-soros-egyetemet-ertesitettek/