A Szputnyik hírügynökség görög védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, Görögország élesen ellenzi a Szíriában kezdett nyugati beavatkozást, mert az „hátráltatja a békefolyamatot”.
Az orosz hírügynökségnek nyilatkozó forrás egy tegnap történt esetet kommentált, az Amerikai Egyesült Államok ugyanis nyílt katonai beavatkozást kezdett a szíriai kormány ellen. Csütörtök éjjel az amerikai haditengerészet 50 Tomahawk cirkálórakétát lőtt ki egy a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt álló katonai létesítményre.
A Homsz városától mintegy 40 kilométerre található létesítményre azért nyitottak tüzet az amerikaiak, amilyen ürügyre hivatkozva korábban Irakba is bevonultak. A nyugati propaganda szerint a szíriai kormány vegyi fegyvereket halmozott fel, és beveti azokat saját népe ellen.
Idlib térségében kedden vetettek be vegyi fegyvert a terroristák, később Washington azt állította, hogy a kormányerők gyilkolják a civil lakosságot. Ezt a történetet a CIA által a szovjet befolyás ellen kinevelt német kereszténydemokrata vezetők is megerősítették.
A Szputnyiknak nyilatkozó forrás elmondása szerint azonban az amerikai hadsereg nem tudja maga mögött a NATO-tagállamok támogatását a nyílt beavatkozáshoz, és a szíriai kormány elleni nyílt katonai beavatkozás újabb törést okozhat az észak-atlanti szövetségben.

http://www.hidfo.ru/2017/04/tiltakozik-egy-nato-tagallam-a-sziriai-beavatkozas-ellen/Oroszország lelőheti az amerikai vadászgépeket Szíria felett

Az orosz légierő 2015 szeptemberében kapcsolódott be a szíriai terroristák elleni harcba
Oroszország felfüggesztette a szíriai légtér biztonságos használatáról kötött egyezményt az Amerikai Egyesült Államokkal, miután az USA rakétatámadást intézett a Sha’irat repülőtér ellen.
A külügyminisztérium közleményében az áll: Oroszország felfüggesztette a szíriai légtér használatának biztonságáról aláírt memorandumot, amit az amerikaiakkal korábban a légtéri incidensek elkerülése céljából sikerült megkötni.
Ennek értelmében a két fél nem tájékoztatja egymást a várhatóan használt légifolyosókról, így a továbbiakban megtörténhet, hogy a szuverén ország ellen légicsapásokat folytató amerikai vadászgépek véletlen az orosz légierő gépeivel találkoznak össze, és ebből adódóan baleset történik.
Az amerikai haditengerészet tegnap óta 59 Tomhawk cirkálórakétát lőtt ki Szíriára. Mivel a kormány nem engedélyezte az amerikai hadsereg semmilyen tevékenységét Szíria területén, így az egy szuverén ország elleni katonai agressziónak minősül, és a nemzetközi jog sértését jelenti.
Az amerikaiak egyoldalú beavatkozásával szemben az orosz légierő a szíriai kormány engedélyével, államközi egyezmény keretén belül működik Szíriában.
Szíria ENSZ nagykövete, Bassár Dzsafari 2015. szeptember 16-án jelentette be, hogy Oroszország megkapja az engedélyt ahhoz, hogy katonai csapást mérjen a Szíria területén működő terrorszervezetekre.

http://www.hidfo.ru/2017/04/oroszorszag-leloheti-az-amerikai-vadaszgepeket-sziria-felett/Nagykövet:
az USA a terroristákat támogatja Szíriában

Szíria kínai nagykövete, Imad Musztafa pénteken a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a Sha’irat repülőtér lebombázása annak nyílt elismerését jelenti, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással támogatja a terroristákat egy szuverén országban.
A Homsz provinciában működő repülőtér lebombázása a terroristák támogatásának indikátora, az amerikai légicsapás bátorítást jelent a terroristáknak, hogy folytassák az államellenes harcot – mondta Imad Musztafa, Szíria kínai nagykövete (volt amerikai nagykövet) a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.
Csütörtök éjjel az amerikai hadsereg Tomahawk cirkálórakétákat indított és lebombázott egy katonai létesítményt, amit a szíriai hadsereg a terrorszervezetek elleni légicsapások kiindulópontjaként használ. A beavatkozás ezáltal a terrorszervezetek számára előnyös irányba döntötte a mérleg nyelvét, emellett annak kockázatát hordozza, hogy a civil lakosság elleni vegyi támadás a jövőben is megismétlődhet.
„Szíriai katonai létesítmények megsemmisítése egy olyan helyzetben, amikor elkeseredett harcot folytatnak az ország területi egységét megbontó terrorszervezetekkel – ez egyértelműen egy olyan cselekedet, ami nyíltan mutatja az al-Nuszra Front iránti támogatást. Mostantól a terroristák tudják, hogy ha amerikai légicsapást akarnak kiprovokálni a kormányerők ellen, csak meg kell ismételniük a vegyi fegyveres támadást.” – mondta a nagykövet.
Kedden lázadó csoportok arról számoltak be, hogy 80 ember életét veszítette és több mint 200-an megsérültek egy vegyi fegyver bevetése során. A lázadó csoportok következetesen a kormányt okolták a történtekért. Alig két nappal később az amerikai hadsereg lebombázott egy katonai repülőteret, ahonnan a szíriai légierő gépei szoktak légicsapásokat intézni a terroristák állásai ellen.
A szíriai kormányerők ugyanakkor nem rendelkezhetnek semmilyen vegyi fegyverrel, ezt nemzetközi egyezmény is garantálja. Miután 2013-ban vegyi támadás történt az országban és több mint 1500 ember életét veszítette, Szíria csatlakozott a vegyi fegyverek felhalmozását tiltó nemzetközi egyezményhez. 2016 januárban az OPCW hivatalosan is bejelentette, hogy a szíriai hadsereg tömegpusztító fegyvereit nemzetközileg ellenőrzött módon kivitték az országból.

http://www.hidfo.ru/2017/04/nagykovet-az-usa-a-terroristakat-tamogatja-sziriaban/

Óvatos magyar álláspont a szíriai beavatkozás kapcsán

Magyarország külügyminisztériuma nem támogatja a Szíria elleni katonai csapást, ehelyett tárgyalásos megoldást szorgalmaz.
A 24.hu nyíltan atlantista sajtóorgánum levelében arról kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy támogatja-e az amerikaiak egyoldalú beavatkozását Szíriában. A külügy válaszából kiderült; Magyarország a vegyi fegyver bevetését határozottan elítéli, ugyanakkor a nyílt katonai beavatkozás helyett a tárgyalásos megoldást szorgalmazza.
A KKM válaszában emellett az áll, hogy a szíriai rendezés nem egyoldalú beavatkozáson, hanem a két nagyhatalom – Oroszország és USA – együttműködésén kell alapuljon.
„A magyar kormány természetesen elítél minden vegyifegyver-támadást. A történtek is megerősítik, hogy a szíriai konfliktus tárgyalásos úton történő rendezése nem tűr halasztást. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ott élőknek ne kelljen ilyen szörnyűségeket átélniük. Az Iszlám Állam elleni harcot is folytatni kell, a terrorszervezetet le kell győzni. A hosszú távú béke megteremtésének alapvető feltétele az amerikai és az orosz fél együttműködése.” – áll a minisztérium válaszában.
A KKM levele emellett egyértelműen kijelenti, hogy a közel-keleti konfliktus rendezésére elsősorban a tömeges bevándorlás leállítása érdekében van szükség. „Amíg ez nem történik meg, addig a térségben nem lesz béke, és az illegális bevándorlás is folytatódni fog” – írták.

http://www.hidfo.ru/2017/04/ovatos-magyar-allaspont-a-sziriai-beavatkozas-kapcsan/