A NATO feszültséget szít az orosz határon, majd anyagi hasznot termel ebből a feszült helyzetből. Ukrajnának adná el leselejtezett hajóit az amerikai haditengerészet.
Az ukrán haditengerészet azt tervezi, hogy NATO-országoktól vesz leselejtezett hajókat. Egy orosz politikus, Nyikolaj Starikov szerint még ha ingyen is adnák, akkor sem érné meg az ukránoknak felvásárolni az Island dokkhajóosztály leselejtezett példányait, mert tetemes összeget kellene költeni a felújításukra, hogy egyáltalán használható állapotba hozzák őket.
„Az amerikaiak úszó vashulladékot adnak el az ukránoknak. Először felfokozzák a feszültséget az orosz határon, majd pénzt csinálnak belőle – a veszélyhelyzetre hivatkozva eladják a korszerűtlen technikát, amire nekik már nincs szükségük.” – mondta.
Eközben az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese, Andrej Tarasov azonban a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azzal érvelt, hogy az USA által eladni tervezett hajók bár elavultak, továbbra is működőképes állapotban vannak, mert a NATO-országok kötelékében semmi nem használódik el.
„Hogy egyértelműsítsük: ezek nem másodkézből kapott eszközök. Egy NATO-tagállamnak leszállított harceszközön olyan karbantartási munkálatokat végeznek, hogy az adott eszköz adottságai változatlanok maradjanak. Egy ilyen hajónak 20 évi használat semmit nem jelent.” – mondta.
Nyikolaj Starikov szerint azonban „az ukrán vezetők olyanok, mint a gyermekek, akik örülnek, hogy kapnak egy-egy játékot a nagyfiúktól, hogy játsszanak vele.”
„A sablon mindig ugyanaz: az amerikaiak kölcsönt adnak Ukrajnának, hogy abból tőlük vegyenek elavult haditechnikát. Végül az amerikaiak pénzt keresnek a leselejtezett harceszközök eladásával is, majd a kölcsön adott pénzt is kamatostul visszakapják.” – mondta.
A Kijevben történt nyugati puccs után az ukrán haditengerészeti flotta mérete a felére csökkent. A Krím-félsziget egy népszavazást követően újraegyesült az anyaországgal – azt követően az ukrán haditengerészet személyi állományának jelentős része is önként jelentkezett az orosz fekete-tengeri flottához.

http://www.hidfo.ru/2017/03/kiderult-kik-keresnek-sokat-az-orosz-veszelyen/