2017. március 13., hétfő

Az Európai Bizottság szerint megosztó tényező az Északi Áramlat II


Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa hétfőn azt mondta, az Európai Bizottság megosztó tényezőnek tekinti az Északi Áramlat 2 projektet, és továbbra is vizsgálják az ezzel kapcsolatos jogi aggodalmakat.
Az Európai Bizottság úgy gondolja, megosztó tényező a Gazprom orosz energetikai cég Északi Áramlat 2 nevű projektje, az EU országainak „nem közös érdeke” a projekt megvalósulása, és jelenleg is vizsgálják az ezzel kapcsolatos jogi aggodalmakat.
A versenypolitikáért felelős biztos visszautalt Jean-Claude Juncker korábbi kijelentésére, miszerint az Európai Uniónak olyan projektekre van szüksége, melyek „inkább egyesítenek, mint megosztanak”, emellett hangsúlyozta; egyelőre nem egyértelmű, hogy jogilag milyen irányba halad az Északi Áramlat 2 megítélése.
Vestager azt mondta, a projekt szempontjából létezik egy jogi és egy piaci megközelítés, ám a kettő éles ellentétben áll egymással. A biztos főként azt kifogásolta, hogy az Északi Áramlat 2-re az Európai Bizottság szerint nincs szükség, ehelyett csak bizonyos tagállamok akarják keresztülvinni.
Az orosz Gazprom, a francia Engie, az osztrák OMV AG, a holland Shell és a német Uniper ill. Wintershall közös projektje 55 milliárd köbméter orosz gázt szállítana az Európai Unió területére a Balti-tengeren keresztül, Ukrajna megkerülésével.


http://www.hidfo.ru/2017/03/az-europai-bizottsag-szerint-megoszto-tenyezo-az-eszaki-aramlat-ii/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése